Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devet zlatnih medalja

HRVATSKA PAMET OSVOJILA SVIJET Inovacije koje su pomele kunkurenciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski inovatori još su jednom potukli konkurenciju. S dvije izložbe u Hong Kongu i Tajvanu u konkurenciji 26 zemalja i 500 inovacija donijeli su ukupno devet zlatnih medalja.

Neke od inovacija već su gotov proizvod, koji samo čeka svoju proizvodnju i osvajanje tržišta.

Pročitajte i ovo Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uspjeh hrvatskih inovatora Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Slika nije dostupna PORAŽAVAJUĆI PODACI Jednog dana njegov će izum vjerojatno vrijediti milijune - volio bi da to prepozna država

Električni pogon, velika autonomija, dimenzije prilagođene uskim gradskim ulicama - upravo je to zadovoljilo stroge kriterije međunarodnog žirija pa je ovo vozilo dobilo zlato.

„Može se za bilo što po potrebi primijeniti, kao dostavno vozilo, kao komunalno vozilo za odvoz smeća ili dostavu bilo čega, može biti zatvoreno, frižider...“, kaže inovator Vjekoslav Majetić.

Hrvatska pamet osvojila svijet

Hrvatska pamet još je jednom osvojila svijet na nedavno održanom sajmu inovacija u Hong Kongu. Upravo je ovo vozilo osvojilo zlatnu medalju i glavnu nagradu sajma.

„Ovakve nagrade pravi su put prema novim kupcima. Svako takvo priznanje donosi nam povećanje reputacije, a i ljudi čuju za nas, u jednom segmentu otvara se mogućnost prodaje“, kaže Majetić.

Nedostatak mjesta u koferu glavni je krivac sljedeće inovacije. Inovatorica Sanja Lončarek dosjetila se kako odgovoriti na problem pakiranja.

„Znači, odvojimo haljinicu zelenu, žutu, plavu , e sad, ženama je bitno kombinirati haljine i bojama, to je bila problematika, kako sa što manje prostora, imati što više kombinacija, da smo mi sve usklađene“, kaže Lončarek.

Brojne nagrade i priznanja su, kaže Sanja, vjetar u leđa. Nada se svoje proizvode uskoro vidjeti na policama trgovina.

„Sad smo trenutno u pregovorima s hrvatskim proizvođačima, meni je bitno da se to odradi u Hrvatskoj, zbog našeg gospodarstva, kroz skoro vrijeme trebala bi biti organizirana proizvodnja“, kaže inovatorica.

Uz bok inovatorskim velesilama

U posljednjh nekoliko godina domaći inovatori stali su uz sam bok inovatorskim velesilama. Prava je to prilika za osvajanje novih tržišta.

„Cijeli svijet je bio tamo i mi među njima s nizom kontakata. Razrada je u tijeku i nadamo se da će od toga nešto biti“, kazao je Neven Marković iz Saveza inovatora Zagreba.

Hrvatski inovatori potukli su konkurenciju, 23 zemlje, 500 inovacija. Hrvatska je kući stigla s devet zlatnih medalja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene