Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrebačka akademija najaktivnija

Policijskoj akademiji odano priznanje: Održava sve zahtjevne obuke, a među liderima je u obuci granične policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski i njemački policajci održali su zajedničku vježbu za helikopterski nadzor vanjske granice Europske unije.

Policijski službenici Policijske akademije četvrti su put potpora njemačkoj policiji u obuci Land Border Surveillance Office, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Obuka se, uz potporu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex, održava u Sankt Augustinu u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

Riječ je o projektu koji granične policajce država članica EU-a priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama kako bi se ojačale vanjske granice EU-a.

Obuka se provodi u moderno opremljenom centru Savezne policije u kojem se obučavaju specijalne jedinice GSG 9, helikopterska i prometna jedinica te granična policija. Osim toga, provode se i druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke.

Više zemalja uključeno u projekt

Ovu međunarodnu operativnu vježbu vode treneri iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Grčke i Hrvatske. Hrvatsku predstavljaju certificirani Frontexovi treneri, vođa grupe Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu Krešimir Kaniža te pomoćnica načelnika Policijske akademije i koordinatorica Frontexovih aktivnosti ispred Policijske akademije Mirjana Abramović.

U obuci sudjeluje 18 policijskih službenika policije iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske. Vježbe su vezane za postupanja na graničnim prijelazima, prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te taktike postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Ove godine održana je i zajednička pokazna vježba hrvatskih i njemačkih policajaca vezana za helikopterski nadzor vanjske granice Europske unije. ''Ovakve zajedničke vježbe još su jedan primjer odlične bilateralne suradnje na putu prema zajedničkom cilju kontinuirane edukacije i obrazovanja policijskih službenika. Današnji primjer zajedničke vježbe, osim toga, dokaz je kvalitete hrvatske policije i njezine spremnosti na partnerski odnos u rješavanju problematike nezakonitih migracija svih zemalja članica i zaštite vanjske granice EU-a'', poručuju iz MUP-a.

Novost je u sklopu ovog projekta i obuka sigurne terenske vožnje.

Europska komisija proglasila je Frontexov projekt Land Border Surveillance Officer Training jednim od najuspješnijih u posljednje tri godine, posebice u kontekstu obuke s ciljem jačanja kapaciteta granične policije i suzbijanja nezakonitih migracija te ovakve obuke predstavljaju prioritet i strateški cilj za sve zemlje članice.

Priznanje Policijskoj akademiji

Iz MUP-a ističu da je Frontex je odao priznanje Policijskoj akademiji u Zagrebu kao jednoj od najaktivnijih partnerskih akademija, koja u Hrvatskoj održava sve zahtjevne obuke iz ovog projekta te je tako postala i atraktivan partner bilateralne suradnje.

''Visoka razina suradnje svih zemalja članica zajedno s trećim zemljama predstavlja jedini mogući standard obrazovanja i obuke u zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija“, istaknuo je Lars Kowalik iz Frontexa i pohvalio delegaciju hrvatske policije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene