Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija Paukova mreža

Stručnjak objasnio kako je pao Hrvat optužen za švercanje 180 kilograma kokaina: "Naši kriminalci više nisu samo mazge..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član kriminalne skupine koja je s Bahama i Dominikanske Republike krijumčarila 180 kilograma čistog kokaina, umjesto iza rešetaka vrijeme je provodio na Gibraltaru.

Gotovo deset mjeseci hrvatski bjegunac potpuno slobodno šetao je Gibraltarom. Tamošnja policija uhvatila ga je nakon zaprimanja europskog uhidbenog naloga.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Španjolskoj Uhićen Crnogorac s Interpolove tjeralice: Pogledajte kakav je show napravio prije nego što je pao policiji u ruke Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo...

"Temeljem pravomoćne presude kojom je Nikola Katić osuđen za kazneno djelo, radi se o kaznenom djelu zlouporabe opojnih droga koje je počinjeno u okvirima zločinačkog udruženja", otkrio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Katić je bio dio skupine koja se teretila da je između 2010. i 2011. u Hrvatsku avionom prokrijumčarila oko 180 kg čistog kokaina s Bahama i Dominikanske Republike. Kako je moguće da je ovaj kriminalac završio 2700 kilometara od Hrvatske, pojasnio nam je stručnjak za droge.

"Unutarnja povezanost krim-miljea nije složena nego je teško saglediva. Nabaviti krivotvorenu putovnicu promijeniti identitet nije problem", smatra Dubravko Klarić.

Nije problem ni kada ti zakon ide na ruke. Svi uhićeni u akciji Paukova mreža bili su u istražnom zatvoru - ali...

"Ovdje je istekao maksimalni rok trajanja istražnog zatvora tako da su svi okrivljenici bili pušteni na slobodu. Nisu došli na objavu presude i faktički smo imali situaciju da je većina otišla na neke nepoznate adrese", napominje Devčić.

Za ostatkom ove kriminalne skupine i dalje traga Europol i Interpol. Prije pet mjeseci u kordiniranoj akciji Familija policija je zaplijenila više od 600 kilograma čistog kokaina. Cijelu priču organizirao je narkoboss sa zagrebačkih Šestina. Organizirao je prijevoz droge iz Južne Amerike u europske zemlje. Klarić koji je i sam priveo brojne narkobossove vidi značajne promjene u krim-strukturi.

"Naši pojedinci iz krim-miljea se uključuju u jake međunarodne kriminalističke lance i to ne više kao samo prijenosnici mazge kuriri obični izvršitelji nego isto tako kao i u organizaciji poslova", kaže Klarić.

Očito je da će ubuduće i naša policija imati pune ruke posla. Jer su samo u prošloj godini zapljenili više od pet tona različitih vrsta droga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene