Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana najavila žalbu

Četvorci osumnjičenoj za stečajne malverzacije određen istražni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud u četvrtak je odredio istražni zatvor stečajnom upravitelju Peri Hrkaću, sutkinji Trgovačkog suda Vesni Malenici, Hrkaćevoj tajnici Tatjani Kušec i suradniku Miroslavu Mitaku.

Peri Hrkaću i ostalim osumnjičenima da su nezakonitostima u stečajnim postupcima zaradili 27,5 milijuna kuna sudac istrage odredio je istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva Ilustracija KAZNENA DJELA USKOK u akciji: Uz policajce uhićena i pročelnica iz Vrbovskog

Obrana najavljuje žalbu, a kako je rekao Hrkaćev odvjetnik Ivica Mesić, u trenutku kad se pokrene postupak, Hrkać se briše s liste stečajnih upravitelja te više ne može obavljati tu dužnost.

Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a kazala je kako su zadovoljni odlukom suca istrage koji je uvažio sve argumente.

„Istraga će biti zaštićena, svjedočiti bi trebalo 30 osoba“, kazala je Raspović Tomac i dodala kako je blokirana imovina osumnjičenih u vrijednosti 10 milijuna kuna.

Za stečajnog upravitelja Peru Hrkaća i sutkinju Trgovačkog suda Vesnu Malenicu tužitelji su tražili istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, doznaje se u Uskoku.

Kako se doznalo uoči ročišta na kojem je sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić trebala odlučiti o zahtjevu tužiteljstva Uskok osim za Hrkaća i Malenicu zatražen je istražni zatvor i za Hrkaćevu tajnicu Tatjana Kušec te Miroslava Mitaka.

Osimnjičeni Josip Debić je nakon ispitivanja u Uskoku pušten da se brani sa slobode, dok će o mogućem pritvaranju osumnjičenog poduzetnika Milana Lučića, kako se doznaje, Uskok odlučiti nakon što ga ispitaju po povratku iz Austrije.

Očekuje se da će se vratiti tijekom poslijepodneva.

"Mislim da će moj klijent apsolutno iznositi obranu, odgovarati na sva pitanja i pokuašti uvjeriti već u prvoj fazi USKOK da je u taj model, kako su oni zacrtali, ipak se u taj model ne uklapa", rekao je Mate Matić, odvjetnik Milana Lučića.

Osim zbog zločinačkog udruživanja koje je navodno osmislio Hrkać, Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita. Tvrtke kojima je Hrkač bio stečajni upravitelj navodno su oštećene za 45,7 milijuna kuna.

Tužitelji tvrde da je Hrkač još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio "društva u stečaju za financiranje osobnih potreba", a osumnjičeni su pritom navodno zaradili najmanje 27,5 milijuna kuna. (Hina/J.K.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene