Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon službenog dijela

HOS-ovci u Kninu u majicama s ustaškim oznakama, s njima i Zekanović. Iz policije objasnili zašto nisu reagirali na uzvikivanje "Za dom spremni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija na kninski trg nije pustila nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih ratnih postrojbi, među kojima je bilo i onih u majicama s natpisom "Za dom spremni", a uzvikivali su i taj ustaški pozdrav, no pušteni su nakon završetka svečanosti u povodu 25. obljetnice Oluje.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je Hini da je nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih braniteljskih udruga, kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, za cijelo vrijeme trajanja programa pjevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

Pročitajte i ovo HOS-ova 9. bojna proslavila 31. obljetnicu - 4 HOS-ova obljetnica U Splitu se orio Thompson i "Za dom spremni", Skejo postao vitez: "Predsjednik bi naše svetinje bacio na smetlište" Zoran Maras ZORAN MARAS KOD MILANOVIĆA Zbog njegove majice HOS-a Milanović je lani napustio Okučane. Danas je razgovarao s predsjednikom i poručuje: "Nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata"

U par navrata čuo se, rekla je, i pozdrav "Za dom spremni", a nekolicina ih nosi majice neprimjerenog sadržaja. ''Obzirom na okolnosti, odnosno da je pozdrav uzviknut pored spomenika u komemorativne svrhe, ne postoje okolnosti koje bi zahtjevale daljnje postupanje policije'', stoji u odogvoru glasnogovornice policije za Dnevnik Nove TV.

 

Upitana zašto branitelji, među kojima je i bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marko Skejo, nisu mogli ući na trg kako bi pratili program, Kosor je odgovorila kako je razlog tomu to što nisu imali akreditacije, a prostor gdje se održava program zbog epidemioloških mjera prima tek šestotinjak uzvanika.

"Postoji točan broj uzvanika koji mogu doći na Trg dr. Ante Starčevića. Prostor na trgu je ograničen zbog pandemije, a svi koji su na njemu moraju biti akreditirani", naglasila je.

U Kninu, gdje od rano jutros traje program obilježavanja 25. obljetnice Oluje te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, mirno je i bez incidenata, rekla je Kosor. Po završetku svečanog programa, spomenuti HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na kninski trg.

Branitelji nadomak trga

Ranije, dok su još bili na policijskoj blokadi, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT-Split Mladen Todorić izjavio je novinarima da su 1995. prošli cijeli Knin te ga oslobodili, a danas nisu u mogućnosti sudjelovati na svečanosti jer za njih "nema mjesta".

"Branitelji su došli nadomak trga, 1995. godine mogli smo proći kroz cijeli Knin i osloboditi ga, a evo sad za nas nema mjesta, a za Miloševića i slične ima mjesta, navodno zbog korone. Što je tu je", rekao je Todorić. Izrazio je žaljenje što se "naše kolege policajce dovodi u neugodnu situaciju, jer su s jedne strane barikade, a mi s druge".

"Nadamo se da će ova takozvana korona proći, da se ovo više nikada neće dogoditi, da se braniteljima zapriječi prolaz na trg u Kninu da odamo počast svojim palim suborcima i da proslavimo našu pobjedu", naglasio je Todorić. Dodao je da će, kada prođe službeni dio proslave, oni "odraditi i svoj dio".

"Odat ćemo počast, zapalit ćemo svijeće, mislili smo to napraviti sada i sudjelovati u svečanom dijelu, ali spriječeni smo", zaključio je Todorić. Mediji navode kako je među HOS-ovcima i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene