Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak na posao

Konkurencija studentima? Poslodavci u umirovljenicima vide mogućnost pronalaska kvalitetne radne snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državnu blagajnu mogli bi puniti doprinosi koje bi poslodavci plaćali za zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena. Naime, od 1. siječnja to je moguće bez smanjivanja iznosa mirovine, a priliku u tome vide i vlasnici hotela i restorana.

Novi zakon dopušta umirovljenicima rad na pola radnog vremena bez da im se smanji mirovina. Poslodavci u turizmu u tome vide mogućnost pronalaženja kvalitetne radne snage.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko

"Mi smo za sve otvoreni. U svakom slučaju to je lijepa ideja, a treba vidjeti tko koliko može. Ali, zašto ne?", rekao je Ivan Željko Svetić, direktor u agenciji za animaciju.

Hotelijeri i ugostitelji upozoravaju skeptike da je malen broj umirovljenika koji bi već ove sezone mogli raditi kao konobari ili recepcionari. Prema idejama poslodavaca, umirovljenici bi uglavnom bili savjetnici ili pomoćnici u radu.

"U svakom slučaju, mislim da je korist obostrana i da će ju imati i poslodavaci i umirovljenici", rekao je Josip Brusić, predsjednik ceha ugostitelja HOK ŽK Rijeka.

Prema podacima Europske komisije, u Europskoj uniji zaposlen je svaki šesti umirovljenik, a u Hrvatskoj svaki trinaesti. Najveći udio zaposlenih umirovljenika ima Švedska, gdje radi svaki treći umirovljenik.

"Više je koristi, a ja ću nabrojati barem dvije: jedan je popravljanje budžeta umirovljenika, a drugi je i prihod državnom proračunu jer će na taj rad biti plaćani doprinosi", rekao je Krunoslav Kapetanović, vlasnik obiteljskog hotela.

Kod poslodavaca vlada velik interes za novu Vladinu mjeru. Već će se ovog ljeta vidjeti hoće li ga biti i kod onih na koje se odnosi i hoće li se na taj način smanjiti uvoz sezonske radne snage.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene