Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preopterećene bolnice

Hoće li smjernice liječničkog zbora napokon smanjiti liste čekanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski liječnički zbor započeo je izradu smjernica, prema kojima će se točno znati do koje granice će pacijente liječiti obiteljski liječnici, a kada im je potrebna pomoć bolničkih liječnika.

Prve smjernice mogle bi biti gotove za godinu dana. Svakim danom, sve je više pacijenata na pregledima, pa ne čudi što su liste čekanja goleme.

Bolnice preopterećene

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Slika nije dostupna Karlovčanima uspjelo VIDEO Evo kako se smanjuju liste čekanja u bolnicama

Bolnice su preopterećene, osobito najveće s najkvalitetnijom skrbi.

"Nama kroz ambulante u poliklinikama prođe oko 43.000 pacijenata, to je brojka od prošle godine. Operacija godišnje imamo negdje oko 10.000", kaže prof.dr.sc Mate Škegro, predstojnik Klinike za kirurgiju, KBC Zagreb.

I obiteljskim liječnicima nije lako. Kažu kako godinama traže smjernice po kojima će liječiti svoje pacijente.

"U pojedinim bolnicama za operaciju kuka je potreban samo osnovni splet pretraga da bi se vidjelo kakvo je zdravstveno stanje našega pacijenta. A neke ustanove u RH traže da se vidi da li pacijent slučajno ne boluje od hepatitisa, od HIV-a, od sifilisa", kaže Ines Balent, obiteljska liječnica.

Zbog svega toga Hrvatski liječnički zbor, uz pomoć engleskih stručnjaka, krenuo je u izradu kratkih i jednostavnih smjernica.

"Za sve najčešće kliničke sindrome. Znači, ono što se u populaciji najčešće događa - od šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, problema sa srcem", kaže Adriana Vince, prof.dr.sc., predsjednica Stručnog savjeta HLZ-a.

Olakšanje za liječnike

Tako bi obiteljski liječnik točno znao do koje mjere on liječi pacijenta, a kada ga šalje u bolnicu.

"Dostupnost svih pretraga bi bila jednoznačna po pacijentu, a doktorima bi se olakšale odluke kada on upućuje na daljnje pretrage", kaže Vince.

Za liječnike je ovo olakšanje.

"Jako puno pacijenata preskoči i primarnu zaštitu, da dolaze u hitnu službu, što ju jako opterećuje jer onda su ugroženi pravi hitni bolesnici", tvrdi Škegro.

Resorni ministar poručuje kako će za izradu smjernica povući novac iz europskih fondova. Vjeruje kako će to itekako dovesti do ušteda u zdravstvenom sustavu i napokon uvesti reda kod lista čekanja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene