Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Kriptokomunisti i kumrovečki đaci: Glasnović opet o svemu i svačemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici plenarni radni tjedan u srijedu započeli su glasanjem o raspravljenim točkama.

Iako se pretpostavljalo da će zastupnici glasati o formiranju Istražnog povjerenstva za Agrokor, HDZ-ov Branko Bačić u Dnevniku Nove TV kazao je kako se to ipak neće dogoditi danas.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost'' Goran Ivanović, saborski zastupnik (HDZ) Napali političke suparnike HDZ optužuje za krađu: "Oni ne prežu ni pred čim"

Kazao je kako dogovor sa SDP-om još nije postignut te da su prijepori nastali zbog odluke mogu li u povjerenstvu sjediti bivši vladini dužnosnici koji su donosili odluke vezane uz Agrokor.

Bačić je najavio kako bi Sabor o povjerenstvu mogao glasati u petak te da bi ono s radom počelo početkom studenog.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je prije početka sjednice kako je cilj vladajuće većine jasan – izabrati suce Ustavnog suda. Međutim, ne žele to povezivati s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor koje, naglasio je, treba raščistiti sve vezano uz taj koncern, a da se pritom ne ide u "jeftinu politizaciju".

Naglasio je kako je želja HDZ-a i Vlade da se ispita sve vezano uz Agrokor, napominjući da je Vlada osigurala dodatnih pet milijuna kuna za rad DORH-a. "Da ima bilo kakvih razloga da se to zataškava, to se ne bi učinilo. Naš je interes da se sve oko Agrokora raščisti, da se vidi tko su odgovorne osobe, a da se pritom ne ide u jeftinu politizaciju", poručio je.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

19:12 - SDP-ov zastupnik Gordan Maras u srijedu je, raspravljajući o predloženoj strategiji prostornog razvoja Hrvatske, aktualizirao problem iseljanjavanja iz države, ustvrdivši da je u proteklih godinu dana iz Hrvatske otišlo sto tisuća ljudi, Nenad Stazić (SDP) na to je ustvrdio da odlaze samo iz krajeva kojima upravlja HDZ.

 

Ne postoji veći problem od toga i o njemu treba voditi računa kad se izrađuju strategije, istaknuo je Maras navodeći da su iseljavanjem naročito pogođene Slavonija i Dalmatinska zagora.

Taj je podatak 'iskoristio' stranački mu kolega Nenad Stazić primjetivši da nema iseljavanja iz Istre, ali ima iz Slavonije, Like, Zagore, "prostora kojima upravlja HDZ".

SDP-ov, kao i ostali saborski klubovi, hvale samu Strategiju, suglasni su da, kad je riječ o prostoru, na umu treba imati isključivo održivi razvoj.

U brojnim dokumentima prolaze štetni projekti

Prostor je najvrijednije što Hrvatska ima, ističe Miro Bulj (Most) navodeći da u brojnim dokumentima prolaze štetni projekti za koje ljudi ne znaju, poput TE Peruća koja će, kaže, "cili sustav držati za vrat".

Strategija je otvorena i fleksibilna, daje državi mogućnost razvoja, ocijenila je Anka Mrak Taritaš (GLAS), suglasivši se da iza nje mora slijediti državni plan prostornog razvoja čime bi se izbjegao problem neusklađenosti s drugim dokumentima.

Na taj je problem pozornost skrenuo Tulio Demetlika (IDS) koji se zauzima i da se u funkciju stavi neiskorištena državna imovina poput hotelskih kompleksa, tvorničkih hala, poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje.

Silvano Hrelja (HSU) suglasan je da se ne smije dozvoliti propadanje tih prostora, ali poručuje da se ne smije "definirati" cijeli prostor, treba misliti i na buduće generacije.

Važeća Strategija prostornog razvoja donijeta je prije 20 godina, ključni razlozi za donošenje nove su procesi utvrđeni praćenjem stanja u prostoru, cijeli niz resornih strategija, značajne promjene u međunarodnom kontekstu.

Prijedlog nove strategije, Vlada je usvojila još 2015. te ga uputila ga u saborsku proceduru, no zbog prijevremenih izbora nije usvojen. Prijedlog je ponovno 2016. upućen na Vladu koja ga zbog svojeg tehničkog statusa nije usvojila.

U Fini je 'zatvorena' četvrtina države

Sabor je raspravio Godišnje izvješće Financijske agencije (FINE) za 2015., poslovnu godinu obilježio je gubitak spora s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) u visini od 148 milijuna kuna što je rezultiralo bruto gubitkom FINE od 101 milijun kuna.

Riječ je o sporu koju traje od 1997., a koji je već u nastanku imao veliku vrijednost, objasnio je predsjednik Uprave Fine Dražen Čović.

Gorka je ironija da vas je ovršio HNB, uzvratio je predstavniku Fine Branimir Bunjac (ŽZ) vukući paralelu između Bastille, u kojoj je bilo zatvoreno par stotina ljudi, Golog Otoka, gdje ih je bilo par tisuća i Fine u kojoj je 'zatvorena' četvrtina države.

Milijun građana ne može živjeti normalno zbog ovrha koje provodi Fina, 330 tisuća građana je u dugotrajnoj blokadi i dug im eksponencijalno raste, kaže Bunjac i poručuje da su Fina i javni bilježnici nepotrebni u ovršnom postupku.

Marasu, koji proziva HDZ zbog neispunjenih obećanja udruzi Blokirani, Ivan Pernar (ŽZ) uzvraća da ni SDP nije "prstom mrdno" da u četiri godine vlasti zaustavi eksploziju ovrha do koje je došlo 2011., kad je HDZ izmjenio Ovršni zakon.

HDZ i HNS 'brane' Finu koja, kaže Božica Makar, provodi ono za što je ovlaštena.

Pozicija i opozicija suglasni su da se Fina u poslovanju previše oslanja na državu i da u budćnosti mora tražiti nove prostore za poslovanje.

 

11:35 Željko Reiner (HDZ) kazao je kako nitko nikada ne može opravdati obiteljsko nasilije niti nasilje bilo kakve vrste.

"Onaj tko počini obiteljsko nasilje mora biti sankcioniran. Postoje načini kako se to radi i jasno je da oni moraju otići sa svojih funkcija. Želim vrlo jasno reći kako nitko ne smije tolerirati obiteljsko nasilje. Mi nikada nismo rekli da je nasilje obrazac ponašanja SDP-a kad su se pojavili podaci o obiteljskom nasilju jednog njihova uvaženog člana", kazao je Reiner.

11:25 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) kazao je kako se u Hrvatskoj svakodnevno falsificira povijest.

"Tko danas traži zabranu četničkih simbola? Kriptokomunisti i kumrovečki đaci i dalje marširaju. Ništa nije riješeno po pitanju konfiscirane imovine. Postoje neki doktori povijesti, Bog nam pomogao, koji ne znaju je li Tito bio zločinac ili ne. Imate ginekologa iz Gospića iz HDZ-a koji non-stop sprječava da se dozna istina o tome što se dogodilo u Lici. Trogloditi prijete biskupu Košiću koji govori istinu. Predsjednici se zviždi u Istri jer je ona jedina predsjednica koja nije bila član komunističke partije", kazao je Glasnović.

11:20 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako će izvješće o radu vlade doći na dnevni red u sljedeća dva tjedna.

11:17 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako u Saboru još nije podneseno izvješće o radu Vlade.

"Pozivam Plenkovića da dođe u Sabor i objasni zašto se protivi formiranju povjerenstva za Agrokor. Neka kaže u kakvoj je vezi s autorima Lex Agrokora", kazao je Plenković.

Bernardić je kazao kako Plenković bježi od pravih problema.

"Ovo je Vlada bez ijednog rezultata", kazao je Bernardić.

Rekao je kako verbalno i fizičko nasilje postaje normalni obrazac ponašanja za HDZ.

"To ne smijemo dopustiti. Krajnje je vrijeme da premijer dođe u Sabor i podnese izvješće o radu, to jest neradu njegove Vlade", kazao je Bernardić.

11:15 Tomislav Panenić (Most) komentirao je slučaj privođenja župana Alojza Tomaševića zbog nasilja u obitelji.

"Nadam se da se župan ohladio i da može mirno donijeti odluku koju javnost od njega očekuje", kazao je Panenić.

Osvrnuo se i na izjavu supruge Tomaševića koja tvrdi da je o nasilju upozorila premijera.

"Ne može se mail zagubiti u tajništvu. Pitam se zašto je raspušten županijski odbor HDZ-a. Svima nam je žao što je došlo do ovoga. Županov mandat i dalje traje i ne vidim da mu se išta dogodilo", kazao je Panenić.

10:49 U ime kluba zastupnika Mosta Panenić je tražio stanku zbog aktualne političke situacije. Davor Bernardić (SDP) tražio je stanku zbog godišnjeg izvješća Vlade RH. Željko Glasnović (nezavisni) tražio je stanku zbog veličanja totalitarnih režima. Određena je stanka do 11:10 sati.

10:25 Izglasan je i Zakon o zaštiti životinja te izmjene Kaznenog zakona.

10:00 Zastupnici su jednoglasno izglasali Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju.

9:38 Zastupnici će pristupiti glasanju o prethodno raspravljenim točkama nakon kojeg će uslijediti stanka.

9:35 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) na početku je izrazio zadovoljstvo što će se sjednice Sabora od sada prevoditi na hrvatski znakovni jezik gluhih osoba

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene