Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

HOĆE LI CIJENA STRUJE GORE ILI DOLJE?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećanje naknade za obnovljive izvore energije prema svemu sudeći povećat će račune za struju.

Dok tehnički ministri uvjeravaju kako do poskupljenja neće doći, opskrbljivači električnom energijom poručuju, kako oni trošak poskupljenja ne mogu preuzeti na sebe.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić, poduzetnik - 2 NI PODUZETNICIMA NIJE LAKO Još više cijene struje samo su pitanje vremena? ''Građani plaćaju puno manje nego što je realna cijena'' Slika nije dostupna Prvi mjesec besplatan! HEP dobio konkurenciju iz Slovenije, pogledajte koliko možete uštedjeti!

Veća naknada za obnovljive izvore energije ne bi trebala povećati račune za struju. Opskrbljivači električnom energijom, kažu u HROTE-u, imaju prostora za manje cijene. Računica je jednostavna.

"HROTE će od 1.1. 2017. kao voditelj eko-grupe prodavati električnu energiju iz obnovljivih izvora na tržištu po tržišnoj cijeni, znači opskrbljivači neće morati preuzimati po višoj cijeni kao što su dosad preuzimali, tu ima prostora za smanjenje maloprodajne cijene struje", ističe Luka Pehar iz HROTE-a.

Da do većih računa ne bi trebalo doći, mišljenja je i tehnički ministar poduzetništva. "Kad imate opskrbljivača, koji u ovom trenutku opskrbljuje gotovo 90 posto Konzuma na tržištu, opskrbljivača koji u svojoj prodajnoj cijeni ima i ukalkulirani dio tarife vezan za nove investicije, opskrbljivača koji u poslovnoj godini osigura enormnu dobit svojim poslovanjem, onda ima i prostora za smanjenje kilovatsata električne energije", ističe ministar Darko Horvat.

Iz kuta opskrbljivača, ovakva računica nije moguća. "Prebacivanje troška na opskrbljivače je nemoguća misija, ono gdje treba tražiti prostor je cijena, odnosno naknada koja treba poskupiti toliko ili ona može u koracima poskupljivati, što smo mi i predlagali ranije, da ne bi ljudi odjednom imali velike naknade, odnosno preveliko poskupljenje koliko je sada ili vidjeti s drugim instrumentima kojima vlada raspolaže", smatra Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE.

"Budući da GEN-I još uvijek nije službeno upoznat s prijedlogom Ministarstva, u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati najave o porastu naknade za obnovljive izvore energije", priopćenje je koje smo dobili iz GEN-I-ja.

Struja bi ponovno mogla biti političko pitanje. Ministar poduzetništa ističe kako treba pronaći mehanizme da se cijena struje u konačnici ne mijenja. "Prije nas imali smo Vladu koja je u dvije godine jednostranim odlukama povećavala tarifu. Ja ne vidim zašto se istim takvim političkim odlukama ta tarifa ne bi mogla smanjiti", dodaje Horvat.

Takva odluka sigurno bi razveselila brojne kućne proračune.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene