Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa za što hitniju provedbu

HNS predlaže da Povjerenstvo za obrazovnu reformu više ne bira premijer: Treba ga institucionalizirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS je u srijedu najavio pokretanje političke inicijative za što hitniju provedbu obrazovne reforme, a v.d. predsjednika te stranke i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u provedbi tog projekta dao je potporu nestranačkoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, ali i predsjednici Stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijani Vican.

Kako bi pilot-projekt kurikularne reforme počeo već od iduće školske godine (2018/2019), Predrag Štromar je na konferenciji za novinare najavio izmjenu provedbenog dijela Strategije obrazovanja, te najavio da će koalicijskim partnerima u Vladi predložiti da Posebno stručno povjerenstvo za provedbu te strategije više ne bira izvršna vlast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NATRAG NA FAKULTET Blaženka Divjak odlazi iz politike: "Građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom" Slika nije dostupna parlamentarni izbori Štromar: Blaženka Divjak nezavisna je kandidatkinja na HNS-ovoj listi

No na koji način bi se to povjerenstvo ubuduće biralo Štromar nije otkrio, samo je poručio da to nije obračun HNS-a sa aktualnom predsjednicom povjerenstva Dijanom Vican, koja, istaknuo je, ima potporu HNS-a.

"Gospođa Vican ima podršku premijera i ima zadatak izraditi akcijske planove, što će ona i napraviti... Ima tu nekih problema, no to ćemo s partnerima riješiti sljedeći tjedan. Posebno stručno povjerenstvo treba birati na drugi način nego sada, treba ga institucionalizirati", ustvrdio je Štromar.

Pod institucionaliziranjem, pojasnio je, smatra način da lideri institucija koje su odgovorne za provedbu Strategije (HAZU, Saborski odbor za znanost i obrazovanje, Rektorski zbor, predstavnici studenata i učenika…) svojom pozicijom ulaze u Posebno stručno povjerenstvo, a ne da ih bira izvršna vlast.

Za ministricu Blaženku Divjak koja je u sukobu s Dijanom Vican, u nakani da preuzme to povjerenstvo i "depolitizira" reformu, Štromar ima samo riječi pohvale.

Za ministricu je ustvrdio kako je u manje od sto dana zajedno sa svojim timom napravila puno, te ima potpunu političku i institucionalnu podršku HNS-a za reformu obrazovanja i za provedbu pilot-projekta kurikularne reforme koja počinje od iduće školske godine, a u punom obliku trebala bi zaživjeti 2019./2020.

"HNS kao stranka godinama govori o nužnoj obrazovnoj reformi, sada smo dobili povijesnu priliku za njezinu provedbu te ćemo omogućiti našoj ministrici koja je dokazala da je sposobna i stručna da provede kurikularnu reformu do kraja", dodao je Štromar zaključivši da u fokusu politike danas mora biti obrazovanje.

Predsjednik HNS-ovog zastupničkog kluba i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić naglasio je da je reforma obrazovanja definirana u koalicijskom sporazumu, naglasivši da je riječ o interesu od nacionalne važnosti za RH i sve hrvatske građane. Podsjetio je da se mini obrazovna reforma već uvela u nekim HNS-ovim općinama i gradovima, što je dokaz da je ona moguća i na nacionalnoj razini.

"Mi smo se dogovorili s našim koalicijskim partnerom da želimo stabilnu državu i gospodarstvo, a kada imate političku i gospodarsku stabilnost, tada ni nacionalna sigurnost ne može biti ugrožena", zaključio je Batinić. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene