Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETNJE I DOCIRANJA

Oštra reakcija HND-a: "Premijerova izjava još je jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve javne dužnosnike da se suzdrže od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada te prijetnji i dociranja novinarima.

HND smatra kako je jučerašnja izjava u Petrinji premijera Andreja Plenkovića, da mediji pokušavaju zamagliti činjenice, još jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima i medijima.

Povod takvoj izjavi bilo je novinarsko pitanje premijeru hoće li predložiti Dubravki Šuici da se ispriča nakon što je objavljeno kako je europska pučka pravobraniteljica osudila Šuičin svojedobni ispad na Dubrovačkoj televiziji.

Toj Plenkovićevoj izjavi prethodila je konferencija za novinare u Zagrebu na kojoj je premijer najprije poručio kako će braniti medije i slobodu govora, a nedugo nakon toga obrušio se na novinarku N1, kolegicu Katarinu Brečić rekavši joj nakon njezina pitanja da "podsjeća na Milanovića".

HND još jednom poziva predsjednika Vlade da samo odgovori na novinarska pitanja umjesto da se ponaša kao glavni urednik svih hrvatskih medija i da im docira.

Isto tako, krajnje neprimjerenim smatraju i postupak glasnogovornika predsjednika Republike Nikole Jelića, koji je na društvenoj mreži Twitteru javno prozvao Sandru Bartolović, dugogodišnju honorarnu suradnicu Hine, novinarku koja već desetljećima prati rad Hrvatskog sabora i političkih stranaka.

"Osoba koja radi i prima plaću u javnom informativnom servisu Hini prostački sustavno vrijeđa Predsjednika Republike. Pozivam sve novinare Hine i djelatnike svih javnih ustanova da oderu po premijeru. I to se valjda smije, neće vam nitko ništa zamjeriti. Ajmo!", napisao je Nikola Jelić, reagirajući na oštre komentare koje je na svom privatnom profilu na Twitteru, objavila je novinarka Bartolović o ponašanju predsjednika Zorana Milanovića.

"Ovakvo prozivanje s pozicije Predsjednikova glasnogovornika može se okarakterizirati kao pritisak na novinarku i pokušaj diskreditacije njezina profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo", tvrdi HND. 

HND podsjeća kako je javnost – a ne političari – ta koja će ocijeniti rad novinara i medija. "Političari i svi drugi javni dužnosnici samo trebaju odgovoriti na postavljena pitanja", napominje HND u priopćenju. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene