Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukopana u planinu

Priroda koja ostavlja bez daha: Mjesto gdje se smjestila najveća hidroelektrana u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do glavnog postrojenja najveće hidroelektrane u Hrvatskoj dolazi se 350 metara dugim tunelom. Duboko u Mosoru skrivena je Hidroelektrana Zakučac za koju je teško povjerovati da se nalazi baš na toj lokaciji. Osim čiste zelene energije koja nastaje iz njedara Mosora oduševljavaju i ljepote prirodnog okruženja.

Vidikovac uz staru cestu prema Omišu prva je lokacija na kojoj je moguće uočiti hidroelektranu koja u prosjeku proizvede 18% električne energije u Hrvatskoj elektroprivredi. Nalazi se 2 kilometra od ušća rijeke Cetine u more, a osim spektakularnog pogleda, posebnost ovakvog načina proizvodnje energije krije se u održivom razvoju koji manje šteti okolišu.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Električno vozilo pruža novo iskustvo vožnje Novo iskustvo vožnje 5 zabluda o električnim vozilima: Kojoj ste vi povjerovali?

Kako je i glavni direktor Hidroelektrane Zakučac Ivica Marušić istaknuo, cilj je stvoriti 'zelenu priču', potaknuti održivi razvoj i koristiti isključivo čistu zelenu energiju. Električni automobili, koji su na tržištu i dalje skuplji od klasičnih automobila koriste energiju dobivenu iz hidroelektrana. Samim time jednostavniji su za održavanje, ne stvaraju buku i ne zagađuju okoliš. Punionice za električne automobile nalaze se na 39 lokacija u Hrvatskoj, a energija koja se koristi na HEP-ovim punionicama proizvedena je iz obnovljivih izvora energije. Na taj način HEP doprinosi smanjenju globalnog onečišćenja okoliša.

Kako izgleda najveća hidroelektrana u Hrvatskoj smještena u blizini ušća rijeke Cetine pogledajte u videu.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene