Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP donosi

Za zelenu Hrvatsku: Ulaganja zbog kojih uspješno pratimo Europski zeleni plan, u pogon uskoro idu još dvije sunčane elektrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Solarni paneli na poslovnim zgradama i najsunčanijim dijelovima naše zemlje u budućnosti će stvarati energiju koja će pokretati Hrvatsku. Polako, ali sigurno pratimo Europski zeleni plan, kojim se između ostalog želi riješiti pitanje visoke cijene energije. Izgradnjom prve velike sunčane elektrane na jednom od naših otoka korak smo bliže cilju. Zahvaljujući njoj otok Vis dobio je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost njezinom opskrbom.

Kada snagu akumuliramo iz neiscrpnih resursa poput vode, vjetra ili sunca, govorimo o obnovljivim izvorima energije. Za razliku od neobnovljivih izvora kao što su fosilna i nuklearna goriva, obnovljivi izvori energije čišći su i zdraviji za okoliš, ali i za čovjeka.

Njih propagira i Europska komisija u svom desetogodišnjem okviru klimatske i energetske politike. Ciljevi su smanjenje emisija stakleničkih plinova, rješavanje pitanja visoke cijene energije te modernizacija energetske infrastrukture.

Upravo to posljednje ogleda se kroz konkurentnu, povoljnu i sigurnu energiju, ali i politiku te nastojanja naše najveće nacionalne elektroenergetske tvrtke. Prateći trendove, ali i potrebe tržišta Hrvatska elektroprivreda ide ukorak s vremenom i do 2030. godine planira povećati udio obnovljivih izvora energije s 35 na više od 50 posto. Taj cilj namjerava postići povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije.

Da im je važna održivost i da su u zelenoj tranziciji, najprije dokazuju svojim primjerom jer su do danas na vlastitim zgradama postavili više od 60 sunčanih elektrana za pokrivanje vlastite potrošnje električne energije, čija ukupna snaga premašuje 2 MW.

Investicijski ciklus u sunčane elektrane HEP je pokrenuo početkom 2019. godine preuzimanjem SE Kaštelir u radu. U rujnu prošle godine u rad je puštena Sunčana elektrana Vis, priključne snage 3,5 MW, prva velika sunčana elektrana na otocima, a u pokusnom radu su elektrane Marići i Kaštelir 2 u Istri, obje uskoro kreću u pogon. 

Pred završetkom izgradnje su elektrane kod Stankovaca i Obrovca, koja će s priključnom snagom od 7,35 MW biti najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, a sredinom ove godine proradit će i sunčana elektrana Vrlika jug u radnoj zoni Kosore, snage 2,1 MW. U izgradnji je i sunčana elektrana Cres kod Orleca snage 6,5 MW. Ukupna vrijednost ovog prvog HEP-ovog ciklusa ulaganja u sunčane elektrane iznosi gotovo 200 milijuna kuna.

U ovom trenutku HEP u različitim fazama razvoja ima oko 50 projekata obnovljivih izvora energije. Od projekata sunčanih elektrana ističe se SE Korlat, snage 75 MW i procijenjene investicijske vrijednosti oko 520 milijuna kuna, koja će se izgraditi neposredno uz prvu HEP-ovu vjetroelektranu od 58 MW, vrijednu 500 milijuna kuna. Vjetroelektrana Korlat je u probnom radu, proizvodi električnu energiju te je u očekivanju uporabne dozvole.

HEP će u suradnji s 11 općina i gradova izgraditi 120 MW sunčanih elektrana

Neovisno o navedenim područjima, HEP će u suradnji s 11 općina i gradova izgraditi još dodanih 120 MW sunčanih elektrana. Suradnja je ostvarena na temelju javnog poziva zainteresiranim partnerima i u skladu s načelima suradnje s dionicima kao važnog elementa za provedu Europskog zelenog plana. U tijeku je i novi javni poziv pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije.

Svi uloženi napori idu u smjeru vlastitoga razvoja, ali i provedbe Europskog zelenog plana.

Europska komisija pokrenula je realizaciju Zelenog plana s ciljem da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. Velik je to izazov, ali i prilika. U tom kontekstu HEP grupa, kao jedna od vodećih energetskih tvrtki u jugoistočnoj Europi i stožerna energetska tvrtka u Hrvatskoj, vidi svoje mjesto i priliku za jačanje pozicije u energetskom sektoru koji se temelji na zelenom, održivom i klimatski neutralnom gospodarstvu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HEP po najvišim profesionalnim standardima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene