Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Lici

HDZ pobijedio Darka Milinovića, ali dobio upola manje glasova nego 2017. Sami ne mogu oformiti vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ova koalicija pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, no dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine.

Birati županijsku skupštinu u svibnju 2017. godine moglo je 44.700 birača, oko tisuću i pol više nego u nedjelju, to je pravo tada iskoristilo njih 26.750, odnosno gotovo 60 posto, u nedjelju oko 22.150 birača ili 51, 2 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Za listu na kojoj su uz HDZ bili HSS/HSP-AS/ HSU u svibnju pretprošle godine glasalo je 14.045 birača (55,3 posto), za listu sa istim strankama, uz dodatak HBS-a, u nedjelju je glasalo njih 7631 (35, 4 posto).

Manje glasova dobila je i opcija Karla Starčevića, koji je prije dvije godine na izbore izašao sa nezavisnom listom i dobio 5800 glasova (22,8 posto), u nedjelju je nosio listu HSP-a i dobio oko 3700 glasova (17,2 posto).

Najdrastičniji pad potpore birača imaju SDP, za koji je u svibnju 2017. glasalo 2650 birača (10,5 posto), a u nedjelju svega 851 (3,9 posto), te HSLS, koji je podupiralo 1350 birača, a sada svega 603.

Blagi pad potpore, sa 1540 na 1156 birača (sa 6 na 5,4 posto), bilježi SDSS.

''Novi'' akteri na ličkoj političkoj sceni – bivši HDZ-ovac, sada nezavisni Darko Milinović, nezavisni Ante Dabo te stranke Živi zid i Bandićeva stranka 365 ''uzeli'' su u nedjelju zajedno više od 7600 glasova.

U novom sazivu skupštine Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe te dva s liste SDSS-a.

Na izborima u svibnju 2017. godine, lista HDZ-a koju je nosio Milinović osvojila je 18 mandata, NL Karla Starčevića sedam, SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS.

DIP-ovi podaci: HDZ pobijedio u Lici

HDZ-ova koalicija, s osvojenih 35,4 posto glasova, pobjednik je nedjeljnih prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, proizlazi iz informacije koju je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Druga po broju osvojenih glasova (20,4 posto) je NL Darka Milinovića, treći je HSP (17,2 posto), četvrta NL Ante Dabe (9,8 posto), peti SDSS (5,36 posto). Manje od pet posto glasova osvojili su SDP (3,9 posto), Živi zid (3 posto), HSLS/ HNS (2,8 posto) i Bandićeva stranka (1,9 posto).

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, sedam s liste grupe birača Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste čiji je nositelj Ante Dabo te dva s liste SDSS-a, doznaje Hina u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Gospiću.

Predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš naglašava pritom da je riječ o potpunim, ali još uvijek neslužbenim izbornim rezultatima

Od ukupno 43.217 birača, glasalo ih je 22.138, odnosno 51,2 posto. Nevažećih je listića bilo 592, odnosno 2,67 posto, objavio je DIP, ne navodeći koliko osvojeni postotci donose mandata, odnosno vijećničkih mjesta u skupštini koja ih ima 31.

Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017. lista HDZ-a koju je nosio Darko Milinović osvojila je 18 mandata u Skupštini, NL Karla Starčevića sedam, SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača. 

Aktualno Postaje li Hrvatska država na antidepresivima? Sve više Hrvata traži pomoć psihijatra Lijekovi, iIlustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lijekovi, iIlustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lijekovi, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Postaje li Hrvatska država na antidepresivima? Sve više Hrvata traži pomoć psihijatra 1/4 >>

Aktualno Stipe Gabrić Jambo proglašen nevinim: Sud odlučio da nije ukrao novac od državnih odšteta za suše Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića, i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Stipe Gabrić Jambo proglašen nevinim: Sud odlučio da nije ukrao novac od državnih odšteta za suše 1/3 >>

Milinović: "Očekivao sam bolji rezultat"

Nezavisni kandidat Darko Milinović obratio se javnosti i komentirao prve rezultate izvanrednih izbora u Lici.

"Ja sam očekivao bolji rezultat, tu nema dileme, ali rezultat od nekih 20 posto je respektabilan. To je dobra startna pozicija za neke izbore koji bi se možda mogli dogoditi", rekao je Milinović.

Milinović je poručio da očekuje od HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera da formiraju županijsku skupštinu te da se donese županijski proračun. U protivnom, kaže, ide se na nove izbore.

Ovaj put smo pokazali da je HDZ najjača opcija u Ličko-senjskoj županiji i tako će biti i u budućnosti. Još jedno veliko hvala svima koji su sudjelovali u ovim izborima.

Kustić: "HDZ je najjača opcija u Ličko-senjskoj županiji"

Marijan Kustić, nositelj liste HDZ-a, kazao je da je HDZ najjača opcija u Ličko-senjskoj županiji.

"Ono što bih ja sad izrekao jest to da je HDZ s koalicijskim partnerima pobijedio na izborima za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Zahvaljujem svima koji su nam dali povjerenje. Hvala svima koji su izašli na izbore, ali i onima koji nisu. Uvjeren sam da ćemo ih uvjeriti svojim radom, da na idućim izborima glasaju za nas", rekao je Kustić.

"Mi ćemo se od sutra spremati za Županijsku skupštinu. HDZ je dobio 35 posto. Mi smo 15 posto jači od liste Darka Milinovića", rekao je Kustić i najavio da će HDZ imati svog predsjednika Županijske skupštine. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene