Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ prešišao SDP

Plenković rekao s kime bi HDZ mogao surađivati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U govoru nakon objave nepotpunih neslužbenih rezultata iz DIP-a, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković objasnio je četiri poruke na kojima želi voditi vlast u Hrvatskoj.

Prema nepotpunim neslužbenim rezultatima HDZ dobiva 61 mandat.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Andrej Plenković zahvalio se onima koji su dali potporu HDZ-u te čestitao svima koji su ušli u Sabor. 'To je važno za hrvatsku demokraciju i stabilnost hrvatskih institucija', rekao je Plenković.

Podsjetio je kako su prije dva mjeseca bili u nezavidnom položaju s ciljem da se jasno profiliraju u desni centar. 'Svi smo u rekordno kratkom roku to i učinili. Takav pristup HDZ-a naišao je na plodno tlo', rekao je.

'Uspjeli smo u ovoj kampanji unijeti novu kulturu komunikacije, vratiti sadržaj politici.', poručuje. Program im je kaže bio usmjeren na budućnost, nova radna mjesta, demografiju… a to su hrvatski birači prepoznali.

'Kada sam sa suradnicima krenuo u transformaciju HDZ-a, rekao sam da HDZ mora biti vjerodostojan i projicirati četiri poruke – političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan okvir za gospodarski rast i socijalnu pravednost, odnosno provedbu kršćanskog načela solidarnosti. To su točke na kojima ćemo sa strankama koje žele u suradnji s nama formirati stabilnu hrvatsku vladu za sljedeće četiri godine', rekao je Plenković.

Ističe da su otvoreni za suradnju s onim strankama koje su im programski i svjetonazorski bliske, održat će sjednicu i dogovoriti političku platformu za daljnje razgovore. 'Angažiram se da sljedeća hrvatska vlast bude stabilna, na korist građana, europski orijentirana', rekao je.

'Vodit ćemo brigu o mladima, naročito našoj mladeži koja nam je dala potporu u kampanji, o hrvatskom selu i ruralnom razvoju', rekao je Plenković te dodao da će voditi računa i o hrvatskom radniku.

'Ovo je bio važan dan za HDZ koji je pokazao da smo našim radom pridobili povjerenje hrvatskih građana', zaključuje predsjednik HDZ-a.

23:59 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zatvoren je sa suradnicima i njegovo se obraćanje očekuje iza ponoći. Jasno je da nitko neće moći formirati vladu bez koalicije, a o tome je govorio Ivo Stier.

'Govorili smo da ćemo razgovarati s Mostom i drugim političkim opcijama s kojima možemo surađivati unutar naše političke platforme surađivati', rekao je Stier dodavši kako će sada analizirat rezultate koji su dobri za HDZ.

'Nemamo još konačne rezultate, ali nakon više od polovice obrađenih biračkih mjesta prednost ima HDZ. Imamo i veći koalicijski potencijal', ističe Stier.

Pitanje velike koalicije

23:19 -  Ivana Maletić kazala je da je HDZ jako zadovoljan rezultatima izbora.

Na pitanje postoji li mogućnost velike koalicije Maletić kaže: 'Mislim da za to nema šanse. Razlike su prevelike da bismo o tome razgovarali. Želimo da se pokrenu veliki projekti, naš san je Hrvatska jedna od najvažnijih država članica ali ne u koaliciji s SDP-om'.

I u stožeru HDZ-a svjesni su da bi se ova prednost mogla do jutra istopiti i treba zadržati hladnu glavu.

22:45 - Zdravko Marić cijelu je večer proveo s Plenkovićem. 'Ne bih rekao da ima euforije, ove rezultate gledamo pozitivno. Gledamo i na veliki iskorak u trendu u zadnja dva mjeseca', rekao je Marić.

Na pitanje kako opet s Mostom odgovorio je: 'Mislim da se može razgovarati sa svakim partnerom pa i Mostom. Svima je jasno da Hrvatska treba stabilnu vladu i stabilnu parlamentarnu većinu'.

Siguran je da će pregovori biti lakši zbog iskustva prošlih izbora koji su pokazali da nije dobro da to traje, a i gospodarski trendovi su dobri.

'Koliko znam Plenković nije još nikoga kontaktirao, ali svi smo spremni za dijalog. Sa Živim zidom nije do sada bilo razgovora, ali to sve treba otvoriti', zaključuje Marić.

Euforija u stožeru

22:05 - Nakon što je obrađeno 25 posto glasačkih listića, pokazalo se da HDZ ima 62 mandata u Saboru, a u njihovom je stožeru zavladala euforija.

'S obje noge stojim na zemlji, naravno da sam sretan. Trendovi su jasni, nakon 25 posto obrađenih rezultata, HDZ kao samostalna stranka na izborima ima deset mandata više od SDP-ove koalicije. Mislim da je prilično jasno tko je pobjednik i koji su trendovi', rekao je Željko Reiner.

'Nema nove vlade bez koalicije bez HDZ-a i stranaka koje su HDZ-u po programu i svjetonazoru slične, pri čemu je jasno da je HDZ već sada najveća hrvatska stranka, značajno veća od SDP-ove cijele koalicije, pet puta više od prve sljedeće stranke. Najveća stranka adekvatno će pregovarati iz tih pozicija', kaže Reiner.

Na pitanje o mogućoj koaliciji s Mostom rekao je da HDZ neće prihvaćati ničije ultimatume jer ultimatumi nisu način komunikacije između stranaka koje žele ozbiljno komunicirati.

21:55 - Oleg Butković iz HDZ-a čestitao je strankama koje su prešle prag, a naročito Mostu i Živom zidu. 'Relativni smo pobjednici izbora. Hrvatska treba što prije stabilnu vladu, sve što se događalo posljednjih mjeseci dobra su nam pouka i nama i partnerima. Morat ćemo sjesti i vrlo brzo sjesti i vidjeti naše programe i vidjeti kako nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu', rekao je Butković.

'Osobno sam dobro surađivao s kolegama iz Mosta i dobro smo rješavali probleme. Ne razlikujemo se puno od kolega iz Mosta. Pregovori vjerujem će trajati kraće nego prošli put i vrlo ćemo brzo formirati stabilnu vladu. Treba razgovarati i s Živim zidom, ostvariti su respektabilan rezultat, sjesti s njima i vidjeti što žele', kaže Stier.

20:14 - Milijan Brkić čestitao je Živom zidu na dobrom rezultatu. Kazao je kako im je pružena ruka za suradnju ukoliko prihvate program HDZ-a.

O potencijalnoj koaliciji za sastav vlade kazao je kako je na ovim izborima HDZ pokazao da je najjača politička snaga u Hrvatskoj. 'Svaki glas isto vrijedi u Hrvatskoj i Americi. HDZ će sigurno formirati hrvatsku vladu, a na njenom čelu će biti Andrej Plenković. U sljedeće četiri godine vodit će Hrvatsku. Nadam se da nećemo dugo čekati za formiranje vlade, jer nema vremena za čekanje za provedbu reformi', rekao je Brkić.

Istaknuo je kako HDZ nitko neće ucjenjivati. 'HDZ će biti vodeća snaga i na čelu vlade će biti Plenković, a ne nikakav nezavisni kandidat. Oni koji nemaju program, nervozni su, pribjegavaju sukobima i podjelama. HDZ je imao uljuđenu afirmativnu kampanju, pozivali smo na zajedništvo, a tako ćemo i u vladi', kazao je Brkić.

Plenković zadovoljan izlaznim anketama

20:00  - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković došao je među simpatizere u stožer HDZ-a u kojem se iščekuju rezultati i rekao da je zadovoljan izlaznim anketama.

Davor Božinović ponovio je kako je HDZ dobio više mandata sada nego kad je bio u koaliciji s više stranaka.

Zamjenik predsjednika Milijan Brkić istaknuvši kako su rezultati puno bolji nego prošle godine.

'Odlični su nam rezultati, puno bolji nego prošle godine. HDZ je ponovno pokazao snagu, da je najjača stranka na političkoj sceni i Plenković će biti budući premijer', kazao je Brkić novinarima.

19:20 - Ivo Stier kazao je kako ankete pokazuju tendenciju da je HDZ sada kada je samostalno izašao dobio više mandata nego kada je išao s koalicijom, a njihov glavni suparnik SDP nije

'Više puta smo rekli da ćemo nakon izbora razgovarati s Mostom i drugim političkim opcijama s kojima možemo uspostaviti dobru suradnju i imati stabilnu većinu u Saboru i vladu', rekao je Stier dodavši kako u HDZ-u još nisu otvorili temu o suradnji sa Živim zidom.
 

 

 

19:12 - Treba još vidjeti i hoće li sva tri mandata u dijaspori pripasti HDZ-u, a u toj stranci očekuju da bi trebali dobiti više mandata.

Gordan Jandroković zahvalio je svima koji su izašli na izbore i glasali za HDZ. 'Prema prvim podacima osvojili smo više glasova sami nego je osvojila Domovinska koalicija osam stranaka i time možemo biti zadovoljni', rekao je Jandroković.

Informacije s terena HDZ-a pokazuju da postoji još nekoliko mandata koji 'mogu na ovu ili onu stranu'. 'Ali s obzirom na rezultate iz dijaspore možemo računati na to da formiramo vladu', zaključuje Jandroković.

Na pitanje s kojim bi strankama mogli surađivati rekao je: 'sve stranke koje s nama dijele svjetonazor. Tu su Most, Stranka Milana Bandića, HDSSB i predstavnici manjina. Ima dosta stranaka i pojedinaca s kojima možemo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene