Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formiranje vlade

GDJE ZAPINJE U PREGOVORIMA? 'Tražimo rješenje na temelju kojeg bi i HDZ i Most bili zadovoljni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podjelu resora. Most je najavio da će u četvrtak, nakon sjednice Nacionalnog vijeća, donijeti konačnu odluku te izvijestiti o tome HDZ, a čelnik HDZ-a Andrej Plenković priznao je novinarima da imaju mogućnosti prikupiti 76 potpisa i bez Mosta, no da im to u ovom trenutku "nije prioritet".

''Završili smo još jedan krug pregovora između HDZ-a i Mosta. Vrlo detaljno smo raspravili ustroj buduće vlade, podjelu resora u toj vladi. Moj dojam je da smo blizu konačnog dogovora. Cilj je da u sljedeća dva dana predstavimo modele rješenja koje smo našli našim strankama. Mislim da bismo do petka trebali imati dogovor o cjelovitom paketu. Što se tiče današnjeg tijeka razgovora i uopće ukupnog orzačja, izgradnje kvalitetnog odnosa s kolegama iz Mosta vrlo sam zadovoljan i vjerujem da smo kvalitetno iskoristili ovo vrijeme između izbora i datuma kada je predviđena prva sjednica budućeg Sabora. Ukoliko se do petka u okviru HDZ-a i Mosta potvrde načelno razumijevanje koje smo ovih dana postigli, mislim da ćemo moći idućeg tjedna ići prema brzom formiranju ne samo saziva Sabora, nego i iduće Vlade'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Andrej Plenković Intervju uoči izbora Plenković otkrio koje uhićenje je promijenilo Milanovićevo ponašanje, priznao i veliku grešku: "Ona nije trebala biti u Vladi"

Na pitanje gdje zapinje, rekao je da su raspravili podjelu dužnosti u okviru Sabora. ''Tražimo rješenje na temelju kojeg bi i HDZ i Most bili zadovoljni'', kaže.

Petrov kaže da će u četvrtak biti sastanak Nacionalnog vijeća Mosta. ''Razgovarali smo o prijedlozima koji su došli, razmijenili smo prijedloge. Bit će zanimljivo sutra na Nacionalnom vijeću Mosta. Prijedloge koje smo dobili i oko kojih smo stvorili određene modele, moramo predstaviti našim tijelima, a onda ćemo odlučiti što će biti. Ja se nadam da ćemo do kraja tjedna završiti ovaj ciklus pregovora'', kazao je Petrov.

HDZ planira nadležna tijela stranke koja će odlučivati sazvati u petak, napominje Plenković. ''I danas sam kazao da je naš cilj dogovoriti stratešku stabilnu suradnju u okviru stabilne vlade, dobili smo poticaj da ta suradnja bude kvalitetna'', rekao je Plenković te dodao da se radi o dogovoru koji će biti pravedan, racionalan i odražavati rezultate izbora.

Na pitanje što ako se ne bude dogovora, Petrov ostavlja otvorenu opciju da uvijek postoji takva mogućnost. ''Zadnja tri tjedna traju pozitivni i konstruktivni pregovori, a nadam se da će tako i završiti'', kaže Petrov.

''Mi planiramo nadležna tijela stranke sazvati u petak'', rekao je Plenković te ponovio ono što je govorio i prethodnih dana.

Što se tiče plana B kaže da je Mostu rekao da je HDZ-u cilj dogovoriti stratešku stabilnu vladu. Na stolu je, kaže i varijatna da predsjednici dođe sa 76 potpisa bez potpisa Mosta, ali 'da to nije priorietetno'.

''Radi se o dogovoru koji će biti pravedan i racionalan i na kraju reflektirati stanje izbora... '', rekao je Plenković.

Upitan konkretno za mjesto predsjednika Sabora, Petrov kaže da im je to mjesto važno. ''Mjesto predsjednika Sabora važno je i Mostu, ali dogovaramo cjelokupan paket. Kad sjednemo ponovno za stol znat ćete cijelo rješenje'', rekao je Petrov.

Upitan o mogućnosti da budu oporba Petrov kaže: ''Mi smo rekli da je nama svaka opcija što se toga tiče otvorena. Ali vjerujem da možemo pronaći zajedničko rješenje'', dodajući kako će u četvrtak Nacionalno vijeće odlučivati o tome.

Sada je kaže kvalitetnije ozračje za postizanje dogovora nego što je to bili prilikom pregovora nakon prethodnih izbora.

Plenković: Očekujem potpise svih predstavnika manjina i Mosta

Na novinarski upit zapinju li pregovori na pitanju tko će bit predsjednik Sabora, Plenković je odgovorio kako traže rješenja na temelju kojih bi Most i HDZ bili zadovoljni. Nije želio konkretno odgovoriti je li za HDZ opcija da mjesto predsjednika Sabora prepuste Mostu kazavši da će na to pitanje odgovoriti kada na to pitanje rasprave unutar stranke.

Plenković je, na novinarski upit, ponovio i da će sutra razgovarati s predstavnicima nacionalnih manjina te da očekuje potpise potpore za mandatara svih predstavnika nacionalnih manjina. "Mislim da je to poticajno i normalno u ovakvoj situaciji", kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će HDZ, uz potpise nacionalnih manjina, imati i potpise potpore još nekih saborskih zastupnika. Ponovio je kako već imaju potpise HSS-ovih saborskih zastupnika te da, prije svega, nakon postizanja dogovora s Mostom očekuje i potpise njihovih saborskih zastupnika.

Plenković ojačao poziciju potpisima HSS-a

''Plenković je ojačao svoju poziciju potpisima zastupnika HSS-a. Krešo Beljak se na neki način opet predomislio. Stranka koja je na izborima izašla s Narodnom koalicijom i osvojila pet mandata, podršku je dala Andreju Plenkoviću kao mandataru. Uoči nove runde pregovora, glavni pregovarači bili su optimistični, očekuju brzi dogovor oko svega. No, hoće li to tako biti i nakon sastanka koji traje već više od tri sata, treba vidjeti s obzirom na trzavice koje su nastale oko pozicije šefa parlamenta. Most i dalje inzistira na poziciji predsjednika Sabora. Plenković je i danas bio dosta tajanstven. Na konkretne upite oko imena u sastavu vlade, davao je diplomatske odgovore, pa i na ono o poziciji Ivane Maletić u novoj vladi.

U četvrtak se nastavljaju pojedinačni razgovori s predstavnicima nacionalnih manjina, a Milorad Pupovac podršku Plenkoviću ne dovodi u pitanje. S obzirom na njegove posljednje izjave, Plenković je ponovio kako će glavni kriterij pri zapošljavanju u javnim poduzećima i državnim tvrtkama biti stručnost, a ne nacionalnost'', rekla je Ivana Pezo Moskaljov koja je danas ispred središnjice HDZ-a pratila pregovore HDZ-a i Mosta. 

U središnjici HDZ-a danas je bio i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, ali nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. No, nakon sastanka s Andrejom Plenkovićem najavio je za četvrtak nastavak pregovora predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-om, istaknuvši kako ne očekuje komplikacije u pregovorima.

"Razgovarali smo o tome da nastavimo razgovore koje smo prekinuli prošli tjedan, a koji će biti nastavljeni sutra", kazao je Pupovac novinarima u srijedu nakon izlaska iz središnjice HDZ-a.

Sastanak s Andrejom Plenkovićem je rezultat uzajamnog interesa, prije svega predsjednika HDZ-a, za nastavkom razgovora, dodao je.

Na novinarski upit koji su uvjeti za potpise podrške Plenkoviću za mandatara, odgovorio je kako su to poznate stvari. "Samo ćemo nastaviti ono o čemu smo razgovarali i o čemu imamo dokumente, jer smo zbog kratkoće vremena stali na pola puta", kazao je.

Pupovac je pojasnio da će se u četvrtak zastupnici nacionalnih manjina pojedinačno sastati sa čelnicima HDZ-a, uključujući i zastupnike SDSS-a.

Upitan hoće li potpise Plenkoviću dati u četvrtak ili petak odgovorio je kako ne očekuje komplikacije u pregovorima te smatra da bi oni mogli biti privedeni kraju razmjerno brzo.

"Ponedjeljak je dovoljno daleko da to možemo napraviti", poručio je.

Sjedište stranke posjetili su i bivši hrvatski premijeri, Nikica Valentić i Franjo Gregurić. Kazali su da je posjeti bio - privatan te da nisu došli davati savjete.

'Pametnome ne treba, a bedastome ionako ne vrijedi. Stare kvrge su ovdje, ali ne kao savjetnici', kazao je Gregurić.

Maletić o nagađanjima da neće biti u Vladi

Europarlamentarka HDZ-a Ivana Maletić odbacila je u srijedu pisanje hrvatskih medija da ne želi biti članicom nove hrvatske Vlade.

'To su sve nagađanja, o ustroju i sastavu Vlade još se razgovora, preuranjeno je govoriti o tome', rekla je Maletić.

Jutarnji list objavio je u srijedu, pozivajući se na izvore bliske autorici HDZ-ova ekonomskog programa, da ona želi ostati u Europskom parlamentu iako joj predsjednik stranke i vjerojatni mandatar Andrej Plenković nudi mjesto potpredsjednice Vlade.

"Ne znam zašto su se takve informacije pojavile u medijima", rekla je Maletić.

"Ja ovaj tjedan nisam u Zagrebu, u Strasbourgu sam, a ovaj bi se tjedan trebali dovršiti pregovori o novoj Vladi", dodala je.

'Razgovarat ću s Maletić'

Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a, na dolasku u središnjicu stanke novinari su dočekali pitanjem računa li na Ivanu Maletić u novoj Vladi. Naime, spekulira se da je ona ipak bliže odluci da i dalje obnaša funkciju zastupnice u Europskom parlamentu.

'Jako je kvalitetna i puno je pomogla u kampanji. Ovih dana imala je dosta posla i u Strasbourgu, a kad se vrati, razgovarat ćemo', kazao je Plenković.

Ivana Maletić bila je jedna od kreatorica gospodarskog programa HDZ-a, a govorilo se i da bi joj moglo pripasti jedno od najvažnijih ministarstava - gospodarstva.

Danas, a najkasnije sutra, dogovor s Mostom

Plenković je ostao tajnovit oko toga je li još netko osim pet HSS-ovaca dao potpise podrške njegovoj Vladi. Izrazio je uvjerenje da bi danas, a najkasnije u četvrtak s Mostom mogli dogovoriti cijeli paket za suradnju.

'Vjerujem da bi danas, a najkasnije sutra trebali biti u poziciji reći da smo postigli dogovor o paketu", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su protekla tri tjedna vrlo temeljito razgovarali. Smatra da su se za to vrijeme i bolje upoznali jer, rekao je, niti on ranije nije poznavao neke od mostovaca niti oni njega.

Drži i da su tijekom pregovora izgradili jedan stupanj suradnje i povjerenja koji je na "vrlo solidnim temeljima".

"Nakon današnjih razgovora mislim da ćemo svi biti u poziciji malo jasnije konstatirati do kojeg stupnja suradnje su došli HDZ i Most. Moj cilj ostaje da u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike imam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga krećemo u ono što je najbitnije, formiranje Vlade do prve sjednice Sabora", naglasio je Plenković dodajući da po onome iz kontakata koje ima, potpisi uopće nisu u pitanju.

Ponovio je kako je HDZ-ova strategija da s Mostom, koji je osvojio 13 saborskih mandata, pokuša ostvariti strateško partnerstvo i stabilnu Vladu uz potporu i drugih saborskih zastupnika. Drži da je za hrvatsku demokraciju i društvo dobro i da manjinski zastupnici daju potporu Vladi, a dio Vladina programa bude zaštita manjinskih prava.

"Na tome ću inzistirati jer mislim da je to dobro i za Hrvate u susjednim zemljama i za sve manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Vezano uz izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je zapošljavanje u javnim poduzećima etnički diskriminatorno, Plenković je podsjetio da je u izbornom programu HDZ-a jedna od ključnih točki bila depolitizacija javnih poduzeća, profesionalizacija i kontroliranje ostvarivanja rezultata njihova rada.

"U tom smislu kriterij nacionalne pripadnosti nije ključ. Vlada svojim isntrumentima treba podupirati nacionalne manjine i ima načina da one budu zadovoljne a ne nužno kroz taj pristup koji se pojavio u javnosti", poručio je.

Na pitanje novinarke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov ispod čega Andrej Plenković u pregovorima ne ide, odgovorio je: 'Andrej Plenković ide za tim da sastavi stabilnu i kvalitetnu Vladu koja će raditi za dobrobit Hrvatske'.

Jandroković: Sporazum s Mostom se može dogoditi danas

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je rekao kako vjeruje da se sporazum s Mostom može dogoditi danas. "Postigli smo visoku razinu usklađenosti. Usuglasili smo se oko većine stvari i ostalo je još nekoliko važnih odluka. Vjerujem da se to može dogoditi danas", kazao je Jandroković novinarima odgovarajući na novinarski upit kada će biti postignut dogovor s Mostom.

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak ekspertnih skupina HDZ-a i Mosta nezavisnih lista.

Prioritet je parlamentarna većina HDZ-a i Mosta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelni čovjek Mosta Božo Petrov ponovno danas poslijepodne sjedaju za stol kako bi nastavili pregovore o formiranju Vlade. Tijekom jutra stranačka tijela raspravljaju o prijedlozima koje su razmijenili na sastanku u utorak.

Od konkretnijih detalja nakon jučerašnjeg sastanka rečeno je samo da rade na tome da bude manje ministarstava nego sada. A koliko je poznato, teme koje su trenutačno na stolu su, osim ustrojstva ministarstava, vezane i uz raspodjelu funkcija.

Obje strane grčevito se bore za poziciju predsjednika Sabora. Most je želi, a Plenković kaže da je ona HDZ-u izuzetno važna.

Vremena da se dogovore imaju do ponedjeljka kada je drugi krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Plenković tvrdi da vjeruje kako će joj već tada predočiti najmanje 76 potpisa zastupnika koji će u Saboru podržati Vladu.

''Sada je prioritet da oformimo parlamentarnu većinu HDZ-a i Mosta'', poručio je u utorak navečer Plenković.

Petrov je uvjeren da će sve uspjeti dogovoriti u sljedećih nekoliko dana. ''Nadam se da će se na kraju i postići dogovor. Mislim da je realno očekivati razrješenje u sljedećih nekoliko dana'', rekao je Petrov nakon jučerašnjeg sastanka.

Podsjetimo, na izvanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. rujna, HDZ je dobio 61 saborski mandat, a Most 13.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene