Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni su, ali...

PRIJETI LI NAM NOVI IZBJEGLIČKI VAL? U HCR-u su čuli te glasine i evo što kažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crveni križ je i prije godinu dana, kad je počela izbjeglička kriza, imao ključnu ulogu u zbrinjavanju migranata. Hoće li biti spremni ako se ponovi ista situacija, otkrila nam je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa.

Državni vrh raspravljao je jučer o izbjeglicama i pripremljenosti države. Sve to godinu dana od najveće izbjegličke krize kada je kroz Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi prošlo više od 654.000 izbjeglica. Provjerili smo koliko su i jesu li 2016. hrvatske službe spremne u slučaju izbijanja nove izbjegličke krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza IZBJEGLICE U HRVATSKOJ U Opatovac stigla i 105-godišnja Afganistanka Slika nije dostupna Nakon Mađara, i Slovenci Cerar poručio: Ako se priljev izbjeglica nastavi, dignut ćemo ogradu

Ako dođe do novog izbjegličkog vala, što će Crveni križ osigurati izbjeglicama?

Ako do izbjegličkog vala dođe, HCR kao najveća humanitarna organizacija u Hrvatskoj, izbjeglicama će omogućiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, kao što smo to činili tijekom proteklog izbjegličkog vala. To uključuje onu osnovnu humanitarnu pomoć, ali isto tako i pružanje psihosocijalne podrške te pomoć u spajanju razdvojenih članova obitelji, na što smo posebno ponosni i što smo sjajno odradili tijekom protekle krize.

Nalazimo se u najvećem skladištu Crvenog križa, koliko je hrane i ostalih potrepština spremno?

Mi brojimo 131 društvo. Mnoga od njih imaju svoja skladišta, rasprostranjeni smo diljem Hrvatske i zalihe su nam obnovljene. ta osnovna humanitarna pomoć uključuje vodu, suhe namirnice, to su prije svega konzerve, da se ljudima može dati ako se dugo ne zadržavaju, setove za prvu pomoć i higijenu, eventualno deke i toplu odjeću, ovisno o vremenskim prilikama. Dakle, sve ono što smo radili i prije, samo što je sad nadograđeno, s obzirom da imamo sad više iskustva.

Surađujete li s ostalim institucijama u zemlji, ima li realne opasnosti od novog izbjegličkog vala?

HCR jako dobro surađuje sa svim institucijama, kako državnim, tako i nevladinim međunarodnim organizacijama. Bili smo glavni koordinatori tih organizacija tijekom protekle izbjegličke krize, uspostavili sustav koji je dobio međunarodne pohvale. Što se novog izbjegličkog vala tiče, mi smo isto čuli te glasine, međutim prema informacijama s kojima mi raspolažemo, do izbjegličkog vala kakvog smo vidjeli krajem prošle i početkom ove godine neće doći, tako da nema mjesta panici i ljudi mogu biti mirni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene