Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kašnjenja i nelikvidnosti

Loše vijesti za Trogirane - most Čiovo neće biti izgrađen do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše vijesti za Trogirane - most Čiovo neće biti izgrađen do kraja godine.

Izvođač radova tvrtka Viadukt Hrvatskim je Cestama poslala novi prijedlog datuma završetka radova - umjesto zajamčenog 15. lipnja ove godine, zbog problema u poslovanju, predlažu 27. veljače 2018. godine. To je, ističu iz Hrvatskih Cesta, za njih neprihvatljivo, pa već za idući tjedan najavljuju hitan sastanak s resornim Ministarstvom kako bi, među ostalim, razmotrili i eventualni raskid ugovora s Viaduktom.

Hrvatske ceste ne isključuju mogućnost raskida ugovora s Viaduktom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG MOSTA ČIOVO? Uprava Viadukta podnijela ostavku, novi direktor Krešimir Mikolić Slika nije dostupna VIADUKT ODGOVARA NA PROZIVKE "Investitor je odbio platiti izradu čelične konstrukcije za most Čiovo, to je neviđeno!"

Još u studenom 2016. godine ministru prometa Olegu Butkoviću bilo je jasno da projekt izgradnje novog mosta na Čiovu kasni. Otad se situacija samo pogoršala, a Hrvatske ceste na upit Nove TV najavile su kako niti raskid ugovora s izvođačem radova nije isključen.

Radovi na novom čiovskom mostu trebali su biti gotovi do kraja 2016., pa do 15. lipnja 2017., no u Hrvatskim cestama na upit Nove TV odgovorili su kako je Vijadukt sa svojim podizvođačima, nakon brojnih kašnjenja u radovima, sad podnio novi prijedlog izgradnje mosta na Čiovu. Novi datum dovršetka radova - 27. veljače 2018.

Odgovor iz Hrvatskih cesta prenosimo u cjelosti:

"Dana 15.03.2017. od strane izvođača radova tvrtke Viadukt zaprimljen je novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje strateškog projekta mosta Čiovo s pristupnim cestama sa predloženim novim završetkom radova do datuma 27.2.2018. godine. Inicijalni i predloženi plan napravljen je prema trenutno raspoloživim resursima izvođača radova, stanju radova i tehnološkim ograničenjima, te je naručitelju radova Hrvatskim cestama u ovom trenutku isti i neprihvatljiv. Navedena neprihvatljivost prvenstveno se odnosi na nepovjerenje Investitora prema Izvođaču, uzrokovan nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi. Nepridržavanje rokova od strane izvođača radova utjecalo se na trenutnu javnu negativnu konotaciju projekta, istog projekta koji je sa svojim početkom bio prihvaćen pozitivnim oduševljenjem i sa velikim iščekivanjem.

Unatoč stavu o neprihvatljivosti novog dinamičkog plana, Hrvatske ceste zajedno sa resornim ministarstvom tijekom idućeg tjedna sagledat će sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije, a isključivo u interesu i pozitivnom ishodu ovog strateškog projekta. U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, a na način da se odlukom donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku.

Bitno je napomenuti kako financiranje iz EU fondova nije upitno, budući da je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu sa pravilima Europske unije."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene