Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva događaja u jednoj zagrebačkoj noći

REPORTERI NOVE TV USPOREDILI Halloween i Holywin - Strašne maske vs. molitva i kazalište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se obilježavaju - Halloween i Holywin. Jedni će večer provesti pod strašnim maskama, a drugi na molitvi i gledajući predstavu o Majci Tereziji.

Za Noć vještica staro su skladište pretvorili u mrtvačnicu. Lažna krv, mrtvaci, svijeće i lijesovi, sve to očekuje Zagrepčane na jednoj klupskoj zabavi. ''Scenografija i mogućnost da tu večer budu netko drugi - to je nešto što ih vodi. To se vidi na konzumaciji'', rekao je organizator Ivan Knežević.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Nove TV na Mirogoju Uoči blagdana Reporterka Dnevnika Nove TV uoči Svih svetih: "Apelira se na sve građane u velikim gradovima da koriste javni prijevoz" Proslava Holywina O čemu je riječ Katolička crkva i ove godine održava - Holywin: "Svetost pobjeđuje, ono što zapravo slavimo svetkovinom Svih svetih"

Halloween je, objašnjava, u Hrvatskoj počeo organizirati među prvima - prema uzoru na Amerikance. ''Krenuli smo prije 5 ili 6 godina u jednom malom seoskom imanju, i bilo je nekih 50, 60 ljudi, a onda je bila sve veća i veća potražnja za tim'', dodaje Knežević.

Holywin za mirnu noć

A na drugom kraju grada - posljednje pripreme za Holywin - stari katolički običaj novog imena. Predstavom o Majci Tereziji i molitvom obilježit će ga mladi Zagrebačke nadbiskupije. ''Kršćani su se uvijek prije velikih blagdana okupljali na molitvu na bdijenje i mi smo taj običaj odlučili zaživjeti'', rekla je Ivana Foretić, scenaristica predstave Hollywin.

Iako mu se ne protive, Halloween ne smatraju prikladnom zabavom. ''Nije u skladu s katoličkim naukom, odnosno u skladu s katoličkim životom i ne razumijem zašto bi jedan kršćanin bio tamo, a ne ovdje'', rekla je Foretić.

Halloween po uzoru na Amere

Ipak, Halloween je svake godine sve popularniji, a priklanjaju mu se i brojni ugostitelji. Pa tako maskirani konobar i krvavi meni u skladu s temom u ovaj kafić, kaže vlasnik, privlače goste. ''Svake godine iz godine u godinu se sve više održava i nekakve predstave su u gradu i sve više je partija tako da treba nastaviti s tim, zašto ne?'', kaže Andrej Gržančić, ugostitelj.

''Ne radimo ništa loše, ne silimo nikoga da dođe, imamo svoj krug ljudi koji nas prati i koji će sa zadovoljstvom doći ovdje'', rekao je Knežević.

Holywin ili Halloween - izbor je na vama

Organizatori događaja Hollywin kažu da je na bdijenju između 700 i 800 ljudi. ''Svaka ovakva večer je za nas posebna jer nas sveci nauče nešto novo. Znamo kako ovu večer proslavljaju mnogi. Važno nam je dati svima do znanja da se ova večer može posvetiti dragome Bogu i bližnjima, onako kako je namijenjena da se proslavi'', rekla je posjetiteljica Hiollywina Maja.

Velečasni Ivan Valentić organizator Hollywina odgovorio je koji je cilj ovog događaja. ''Već 11 godina mladi organiziraju događaj Holywin, odnosno svetost pobjeđuje i kroz predstavu žele mladima pokazati likove svetaca, njihovu jednostavnost, svetost, skromnost, ljudskost, koja ih je dovela i do svetosti'', rekao je velečasni. Dodaje kako se svake godine prikupljaju sredstva prilikom ovakvih susreta i njime se iz fonda Mladi za mlade financira mlade župljane koji studiraju u Zagrebu i slabijeg su imovinskog stanja.

I dok će ga neki obilježiti, drugi ostaju doma. Provesti večer u znaku Hollywina ili Halloweena - izbor je na vama.

Što je vama osobno draže?

  • Halloween - maske i zabava
  • Holywin - mirna noć i molitva
  • I molitva, ali i zabava s društvom pod maskama

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene