Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi turistički vikend

ZBRAJAJU SE PLUSEVI 'U ovaj raj smo došli brodom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak je srpnja i započinju udarna dva mjeseca turističke sezone. Očekivano, gužve su na svim cestama prema jugu, vozi se usporeno u kolonama.

Prema evidenciji HAC-a, više turista dolazi na odmor u Hrvatsku u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Pročitajte i ovo Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije" Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

Na ulaz u autocestu vozači su u subotu morali čekati desetak minuta. No već od 8 kilometara pa sve do čvora Bosiljevo vozilo se u kolonama. Odmarališta su bila krcata.

Prvi turistički vikend izgledno je da će oboriti prošlogodišnji jer u petak je preko naplatnih postaja Lučko u smjeru mora prošlo 6 tisuća vozila više nego lani.

Na 30 stupnjeva čekalo se i na graničnom prijelazu Doljani za ulazak u Hrvatsku. Veći broj dolazaka turista bilježe i u dubrovačkoj zračnoj luci.

Gužve su i na jadranskoj magistrali. Da se prođe pet kilometara potrebno je bilo sat vremena. U Jadroliniji su uveli i dodatne linije. 'Dvije linije pojačano iz Splita za Supetar i uvedeno je noćno putovanje iz Splita za Stari grad. Šolta je dodano putovanje, Trogir - Drvenik nova linija, i uvedene su još dvije katamaranske linije', objasnio je Ante Mrvica iz Jadrolinije.

'U svakom slučaju možemo očekivati usporen promet, vožnju u koloni, dosta nažalost i nervoze, ali ništa ono što nismo očekivali', rekla je Irena Belamarić iz HAK-a. Slike poznate svakog ljeta.

Sve je puno turista

Diljem Jadrana ista slika. Prepune plaže, sunčanje i kupanje. Na ruku nam, s prvim ljetnim vikendom, ide i vrijeme.

'U ovaj raj smo došli brodom', rekla je Sarah iz Austrije. 'Ovo je najljepši odmor na kojem smo ikad bili', rekao je John iz Australije.

Engleska obitelj koju je srela ekipa Nove TV u Istri uživa već dva tjedna. Dogodovština ne nedostaje. 'Obožavamo plaže s kamenčićima gdje se jako dobro provodimo', rekla je Key.

Za one aktivnije nema predaha. Drugi su danju na plaži, ujutro i navečer razgledavaju znamenitosti i šetaju gradom.

'Kad smo birali odredište Hrvatska se činila divnom. Mislili smo da u njoj ima puno toga za vidjeti. Tako i jest! Nismo pogriješili', kazala je Anique iz Kanade.

Kao odredište sve poželjnija Hrvatska zbraja turističke pluseve pa i one prihodovne.

'Ove godine očekujemo, s obzirom na ovaj rast koji smo i sad spominjali, da ćemo premašiti, mi ju zovemo magična brojka, broj od osam milijardi', rekao je Anton Kliman, tehnički ministar turizma. A do 2020., zaključuje ministar, plan je sustići vrtoglavih 14 milijardi eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene