Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazali konzorciju

Gradonačelnik Dubrovnika otkrio zašto grad zapravo želi terminal Gruž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto dubrovački gradski oci žele terminal u vlastitim rukama, otkrio je razgovoru za Dnevnik Nove TV gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Zašto grad Dubrovnik želi biti investitor, zajedno s lučkom upravom u terminal za kruzere u Gružu?

Pročitajte i ovo Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Činjenica je da želimo kontrolirati kruzing turizam u gradu Dubrovniku, a to je jedini način kako ga uistinu i kontrolirati.

Odakle novac za to, to je vrlo velika investicija?

Tvrtka Luka Dubrovnik d.d. u 48-postotnom vlasništvu grada Dubrovnika u ovom trenutku na svom računu ima 26 milijuna kuna. Kreditno je sposobna i likvidna, da u budućnosti bude partner, naravno, ako pobijedimo na natječaju.

Na ovi natječaj se francusko-turski konzorcij opet može javiti. Hoće li natječaj biti identičan kao i prije, jer znamo da ste i vi upozoravali da su bile neke manjkavosti u natječaju prije?

Lučka uprava Dubrovnik mora odrediti jasne parametre što želimo u budućnosti, kakvu građevinu, kako ona mora izgledati, dakle ići potpuno u detalje kako bi grad Dubrovnik bez obzira na to tko dobije na natječaju dobio građevinu dostojnu grada Dubrovnika.

Želite kontrolirati kruzing turizam. Listopad je i dalje su neki dani u tjednu kada je neizdrživo u Dubrovniku, kada govorimo o broju gostiju. Što ćete vi konkretno napraviti? Govorili ste da ćete napraviti, ali hoćemo li mi i iduće ljeto gledati iste ove stvari?

Već za 2018. godinu postigli smo dogovor s kruzerima o smanjenju broja kruzera u gradu Dubrovniku, istovremenih boravaka, a u 2019. zahvaljujući dogovoru Grada Dubrovnika i Clie, svjetske organizacije kruz-kompanija u potpunosti ćemo kontrolirati kruz-turizam i neće dolaziti istovremeno više od dva kruzera.

I ove je godine bio manji broj dolazaka, a čini se da su bile veće gužve. Kako je to moguće?

Nije u pitanju manji broj dolazaka, već veći broj istovremenih dolazaka i zbog toga nastaju gužve, kada je tu u gradu po pet, šest kruzera i više istovremeno. Dakle, mi možemo primiti i veći broj kruzera, samo ako ih rasporedimo kvalitetno i dobro kroz cijeli tjedan.

Kada govorimo o imidžu grada Dubrovnika., je li ovo grad Dubrovnik kakav treba biti?

Ovo nije grad Dubrovnik kakav treba biti, grad Dubrovnik treba biti turizam izvrsnosti, turizam kvalitete, a na žalost ne možemo je pružiti u trenucima kada u gradu imamo više od osam tisuća ljudi. Znamo što trebamo raditi u budućnosti, u tome smo odlučni. Već smo poduzeli određene radnje i sigurno će za četiri godine grad Dubrovnik biti turizam izvrsnosti i kvalitete. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene