Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ostavlja dojam manipulacije"

Narod odlučuje: "Tražimo neovisno Povjerenstvo bez Kuščevićevih poslušnika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je press konferenciju u vezi zahtjeva za revizijom provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava.Optužili su ministra uprave Lovru Kuščevića da je manipulirao provjerom potpisa i prikupljenim podacima.

Natalija Kanački rekla je kako im je nedostajalo 0.88 posto potpisa za prvo pitanje na referendumu, dok im je za drugo pitanje nedostajalo 2,02 posto potpisa. Točnije, prikupili su, kaže Kanaički, 99,12 posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, odnosno 371.750 potpisa od potrebni 374.740 za prvo referendumsko pitanje.

Pročitajte i ovo Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) provjera potpisa GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list'' Potpisi referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) Tko je može zatražiti? U sobu bez mobitela i olovke: Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako će izgledati uvid u potpise za referendum

"Također, prikupili smo 97,98 posto potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma za drugo referendumsko pitanje. Znači 367.169 od potrebnih 374.740 potpisa. Dakle, da bi se raspisao referendum, čak i provjerom potpisa, koja je nametnuta od ministra Kuščevića, građanskoj inicijativi narod odlučuje nedostaje svega 0,88 posto potrebnih za raspisivanje prvog referendumskog pitanja, a 2,02 posto za raspisivanje referenduma za drugo referendumsko pitanje. U bilo kojim drugim okolnostima, kada bi se radilo o izborima, ovakvu malu marginu, znači 0,88 posto i 2,02 posto, zasigurno bismo nazvali izbornom prijevarom", napomenula je.

Luka Mlinarić rekao je kako traže osnivanje neovisnog Povjerenstva. "Zbog sumnje u manipulaciju tražimo neovisnu reviziju provjere potpisa. Tražimo da se oformi neovisno povjerenstvo koje neće biti sastavljeno od Plenkovićevih ili Kuščevićevih poslušnika kako bi ponovno prebrojilo sve potpise i kako bi provjerili one potpise koji su proglašeni nevaljanima. Zašto? Zato što znamo da je više od 10 posto građana zatražilo raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava", navodi.

"Također tražimo tražimo da APIS osigura fizički i elektronički pristup potpisima koji su proglašeni nevažećima te da jasno bude naznačena osnova na temelju koje su proglašeni nevaljalima. Očekujemo da se inicijativi omogući da ima svog predstavnika u tom povjerenstvu i u tim promatranjima", izjavio je Mlinarić.

Podsjeća da su u petak podnijeli zahtjev ministru Kušćeviću da odvoji Izvješće o provjeri potpisa jer je, kaže, očito da se radi o dvije različite referendumske inicijative s različitim referendumskim pitanjem u različitim organizacijskim odborima, a na kraju krajeva i odvojenim zaključcima Sabora, odnosno Vlade.

"Smatramo kako je objedinjavanje izvješća, odnosno miješanje tih inicijative još jedna od manipulacija ministra Kušćevića. Kada bi Sabor nastavljao proceduru na temelju ovog manipulativnog, upitnog i krnjeg izvješća ministra Kuščevića, smatramo kako bi to bio nastavak izigravanja volje birača. S toga apeliramo na Sabor da pričeka dok ne dođe revizija provjera", zaključno je rekao Mlinarić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene