Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar-Kitarović:

"Nema niti jednog razloga da otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak na Mljetu da su život na otocima i njihov održivi razvoj uvjet da Hrvatska bude ne samo uspješna nego i ostane cjelovita država istaknuvši kako nema niti jednog razloga da otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja.

"Život na otocima i njihov održivi razvoj uvjet je da Hrvatska bude ne samo uspješna nego i da ostane cjelovita država. Jer država je samo tamo gdje žive njezini državljani. Sva ulaganja u to višestruko će nam se vratiti. Nema nijednog razloga da nam otoci budu na rubu državnog i društvenog razvoja, ni prostorno, ni vremenski, da žive samo ljeti, jer mogu tijekom cijele godine živjeti punim kapacitetom svojih razvojnih potencijala. Zadaća je države stvoriti osnovne pretpostavke za to – sve drugo, potpuno sam sigurna, učinit će sami otočani", rekla je Grabar-Kitarović svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Mljet u prigodi obilježavanja Dana općine Mljet i blagdana svetog Pavla, zaštitnika Mljeta, na kojoj je proglašena počasnom građankom Općine Mljet.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Predsjednica Republike, koja je ranije sudjelovala u programu puštanja sustava javne vodoopskrbe NP Mljet, istaknula je kako u Hrvatskoj, koja doslovce leži na vodi, nigdje, pa tako ni na otocima pitka voda više ne smije biti povlastica, a njezina dostupnost svojevrsni je pokazatelj građanske ravnopravnosti tj. pokazatelj ravnomjerne skrbi države za svoje državljane.

Grabar-Kitarović rekla je i da će dovođenje vode pomoći, ne samo građanima Mljeta u njihovim svakodnevnim životima, već i daljnjem razvoju turizma posebice ovdje na području Nacionalnog parka Mljet istaknuvši kako je voda jedan od bitnih preduvjeta kako bi se na otocima zadržali ljudi, ali i na njih vratili.

Izrazila je i zadovoljstvo što će se radovi na vodovodu nastaviti ne samo na Mljetu već i na drugim hrvatskim otocima jer "voda za otoke zlata vrijedi". Navela je i da se otoci, posebice ljeti, suočavaju s nedostatkom vode što utječe na turizam, ali i na kvalitetu života stanovnika.

"Nama je cilj da sve zadržimo na našim otocima, da ljudi ovdje ostaju, da se vraćaju i da se trajno naseljavaju. Voda je jedan od bitnih preduvjeta", naglasila je.

Grabar-Kitarović čestitala je svima koji su sudjelovali u realizaciji tog projekta, posebice hrvatskoj Vladi, ministrima zaštite okoliša i energetike te financija, Tomislavu Ćoriću i Zdravku Mariću, Hrvatskim vodama te tvrtkama izvođačima radova i svim drugima koji su sudjelovali.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene