Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Sočiju

Grabar-Kitarović Putinu predstavila Inicijativu tri mora i naglasila: "To nije usmjereno protiv Rusije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Ruskoj Federaciji. Sastala se s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Sočiju. Cilj je posjeta poboljšati međusobne odnose koji su posljednjih godina zahladnjeli.

Vladimir Putin po običaju je nešto ranije došao na ulaz u svoju rezidenciju u crnomorskom Sočiju. Iako je na prvi pogled imao ozbiljan izraz lica, svojoj gošći Kolindi Grabar-Kitarović  nasmiješio se čim joj je pružio ruku. Kako bi prvi dojam bio upečatljiv, za hrvatsku predsjednicu pripremio je i buket cvijeća, a zatim su otišli na sastanak.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

''Zahvalni smo što ste prihvatili naš poziv'', rekao je Putin, na što je Predsjednica uzvratila pozivom u Hrvatsku.

''Dopustite mi da vam odmah na početku uzvratim pozivom u posjet Republici Hrvatskoj. Do sada niti jedan ruski predsjednik nije posjetio Hrvatsku službeno'', rekla je Predsjednica.

Grabar-Kitarović i Putin razgovor su nastavili iza zatvorenih vrata. Raspravljali su o manjim otvorenim pitanjima i uspješnoj suradnji. Nakon toga su nadgledali potpisivanje niza dokumenata o suradnji Hrvatske i Rusije. S predsjednicom su u Rusiji glavni državni odvjetnik, ministar unutarnjih poslova, ministrica kulture i brojni gospodarstvenici.

''Na hrvatskom tržištu uspješno posluju ruske banke. Postoji razgranata mreža Sberbanka. Zajedno s VTB-om sudjeluje u programu financijskog ozdravljanja najvećeg hrvatskog agroindustrijskog koncerna Agrokora'', rekao je Putin.

''Ovdje posebno želim zahvaliti predsjedniku Putinu i ruskoj administraciji u konstruktivnom doprinosu u rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog naftnom rafinerijom iz susjedne države'', rekla je Predsjednica.

Utvrđeno je i kako robna razmjena između dviju država raste unatoč sankcijama. U prvoj polovini ove godine povećala se za 64 posto. A hrvatska predsjednica ruskom je kolegi predstavila i Inicijativu tri mora i naglasila kako nije usmjerena protiv Rusije.

Grabar-Kitarović: "Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije i EU"

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službenog posjeta Rusiji.

"Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju", kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. "Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti", rekla je.

"Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti", naglasila je.

Grabar-Kitarović službeni posjet Rusiji počela je sastankom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojeg je pozvala u posjet Hrvatskoj.

Predsjednici tijekom susreta s Putinom osmijeh nije silazio s lica, a ruski predsjednik dočekao ju je s buketom cvijeća. (Hina/D.I.)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene