Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilna kiša poplavila Zagreb

Iako padaju s nogu od posla, vatrogasci se ne žale: ''Radimo to svake godine i to je dio našeg posla, kao i požari''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nevremena koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo Zagreb i dijelove Zagrebačke županije Županijski centar 112 zaprimio je više stotina poziva, a vatrogasci su tijekom noći intervenirali oko 200 puta. Zapovjednik JVP-a Zagreb i glavni vatrogasnih zapovjednik Republike Hrvatske kažu da ni takav povećan broj vatrogascima, koji samo rade svoj posao, ne predstavlja problem.

Kako je u utorak izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasci su uglavnom intervenirali zbog ugrožavanja prometa zbog velike količine vode na kolniku, začepljenja odvodnih kanala, poplavljivanja podrumskih stanova, podrumskih prostorija obiteljskih kuća i poslovnih prostorija te dvorišta.

Intervencija je bilo po cijelom gradu, a bilo je situacija i u kojima se voda sama povukla, rekao je za DNEVNIK.hr zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih.

Na području Zagreba palo je u prosjeku od 60 mm/m2 kiše na zapadu grada, do 98 mm/m2 na istoku grada. Na području Velike Gorice zabilježeno je 95 mm/m2 oborine.

Pročitajte i ovo Poplavljeno skladište humanitarnog društva Mali Zmaj (Foto: Martina Leopold) Poplavljeni dijelovi grada Intervencija je bilo toliko da ih nisu stigli ni brojiti: Vatrogasci imali pune posla ruke zbog obilne kiše u Zagrebu

Gotovo 200 intervencija znači povećan broj izlazaka vatrogasaca na teren. ''Inače imamo godišnje oko tri, tri i pol tisuće, a deset dnevno. Povećan je broj pa mi tada moramo podignuti i sve pričuvne snage i DVD-e izvan grada'', rekao nam je zapovjednik JVP-a Zagreb i dodao da je zbog kiše u ponedjeljak na terenu bilo svih 57 Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Zagreba.

No vatrogascima je, kaže Jembrih, posao pomoći građanima i u požarima i za vrijeme poplava i obilnih kiša. ''Mi to radimo svake godine već godinama i to je dio našeg posla. Kao što su požari, tako je i ovo. Radimo neke prioritete. Na prvom je mjestu uvijek požar, na drugom mjestu su javni objekti – škole, vrtići, dućani i tako, a na trećem mjestu su onda stambeni objekti. Ako je ugrožen ljudski život, onda se to penje na prvo mjesto'', kaže nam Siniša Jembrih.

Pročitajte i ovo Poplavljeno skladište humanitarnog društva Mali Zmaj (Foto: Martina Leopold) POTOPLJENI PODVOŽNJACI Kolaps u Zagrebu: Obilna kiša otežava promet, voda prodrla i u skladište humanitarne organizacije - "Šteta je neopisiva..."

Istog je mišljenja i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, koji ističe da su zagrebački vatrogasci u ponedjeljak još jednom pokazali koliko su učinkoviti.

''Mi ćemo intervenirati jer je građanima potrebno ispumpati vodu. Vidjeli smo i jučer da je na području grada Zagreba bila požarna intervencija na Zapadnom kolodvoru, a nakon toga se uključivanjem svih vatrogasnih postrojba i DVD-a s područja grada zbog kiše pokazala učinkovitost vatrogasaca koji su odmah intervenirali i tijekom noći odradili više od više stotina intervencija'', kazao je Tucaković za DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene