Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragovi olakšavaju potragu

VIDEO: Plan leta nestalog zrakoplova pronađen na minski sumnjivom području

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa specijalaca i zadarskog GSS-a na čelu s Nevenom Zrilićem pronašla je na sjeverozapadnoj strani Vaganskog vrha, na predjelu Vaganj, upute za korištenje slušalica, potvrdio je za Novu TV Stipe Božić.

Nedugo nakon toga, nešto bliže samom Vaganskom vrhu, pronađen je plan leta nestalog zrakoplova.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

'U početku smo mislili da smo pronašli slušalice, no bili su to papiri od slušalica zrakopolova sa sjeverne strane planine u predjelu Vaganj na 1250 metara visine, što može značiti da je avion udario negdje iznad, a vjetar donio papire. To sve moramo istražiti. Ako je to to, onda je do velika pomoć, a ako bi vrijeme dopustilo vjerujem da bi brže pronašli avion', rekao je alpinist Stipe Božić. P

U međuvremenu je zapovjedništvo zaprimilo i dojave mještana koji tvrde da su na predjelu Sveto Brdo vidjeli odsjaj, za koji vjeruju da bi mogao biti od nestalog zrakoplova. No takve dojave nitko službeno ne želi komentirati.

U neposrednoj blizini 2004. godine srušio se mađarski zrakoplov, a zahvaljujući padu na šumu svi su putnici tada preživjeli, kaže Dinko Vodanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće. Vodanović također  vjeruje kako bi već danas potraga mogla uroditi konkretnijim rezultatima, a kada bi pronašli i sam zrakoplov, rekao je, njega sigurno ne bi spuštali s planine sve dok vremenske prilike ne budu takve da ljudi ne budu u opasnosti.

Alpinisti se morali vratiti zbog lošeg vremena

Iako je prema prvim informacijama tim spasioca pronašao slušalice sa pripadajućim papirima, ona je uskoro demantirana. Na predjelu Vaganj, gdje pada gusti snijeg,na 1350 metara nadmorske visine ipak su pronađeni samo papiri, a svi koji sudjeluju u potrazi i dalje se nadaju da još ima preživjelih. 

'Gore je stravično, uvjeti su veoma loši. Došli smo do samog vrha Crljenog Kuka gdje su uvjeti nemogući. Osjetili smo miris goriva, ali nismo mogli odrediti odakle dolazi. Zbog vremena nismo mogli ostati gore pa smo potražili zaklon', rekao je Stipe Božić nakon što se danas oko 10 sati spustio do Starigrada Paklenice.

Božićev tim morao je potražiti zaklon nakon što su nekoliko sati bili izloženi snažnom vjetru, i kiši koja se ledi na tlu. Smjestili su se u Borisov dom gdje nema signala za mobitel pa zato nitko nije mogao stupiti u kontakt s njima. 

Jutros su bili prisiljeni na povratak u zapovjedništvo za potragu kako bi se presvukli i oporavili, a zatim ponovno vratili na Velebit gdje će naći pogodno mjesto za nastavak potrage. 

>> Vratili se Stipe Božić i alpinisti, potraga nastavljena s većim brojem ljudi

>> Izgubili kontakt: Stipu Božića i planinare u zapovjedništvu nisu čuli od 18 sati

>> VIDEO: Postoje šanse za preživljavanje, ali su male

Danas, četvrtog dana od nestanka zrakoplova, traje najintenzivnija potraga za nestalim putnicima. Uz brojne pripasnike GSS-a iz cijele Hrvatske potrazi su se pridružili i pripadnici specijalne policije. Na terenu je više od 200 ljudi, a u potrazi, zahvaljujući nešo boljim vremenskim uvjetima, danas sudjeluju i tri helikoptera. 

Ekipa zadarskog GSS-a u ovom se trenutku nalazi na oko 1 kilometar od Vagana, javili su se i kažu kako ništa nisu vidjeli, nema nikakvih tragova, a vrhovi Velebita prekriveni su oblacima.

U Paklenicu je stigao i ministar unutarnjih poslova Tomoslav Karamarko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene