Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Novu TV

General Rahim Ademi: Srbija nema nikakvo pravo suditi hrvatskim građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s Europskom Unijom, ekskluzivno za Novu TV komentirao je umirovljeni general Rahim Ademi.

Hrvatski vojni general Rahim Ademi koji je od 1993. obnašao dužnost zamjenika zapovjednika Zbornog područja Gospić te sudjelovao u operaciji Maslenica, operaciji Medački džep, operaciji Zima, kao i u operacijama HV-a na području Bosne i Hercegovine osvrnuo se na otvaranje poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

'Mislim da to nije uredu. Jer Srbija nije nadležna da sudi za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Oni nemaju nikakvo pravo suditi hrvatskim građanima na području Hrvatske', kazao je Rahim Ademi
Na pitanje je li hrvatska diplomacija pogriješila kaže kako ne zna, no smatra da Hrvatska nije trebala prihvatiti prijedlog i uvjete za otvaranje tih poglavlja sve dok se ne raščisti situacija oko ratnih zločina na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

'Srbija nema pravo na to da sudi svima. Ja na to ne bi pristao nikada. Sve dok se ne odreknu tog zahtjeva da stječu pravio da sude svim građanima u Republici Hrvatskoj. Ako netko napravi neko krivično djelo na teritoriju Hrvatske, to je u nadležnosti hrvatskog pravosuđa, ono mora suditi, nikako Srbija jer ovo je teritorij Republike Hrvatske', kaže Ademi te dodaje kako se ne boji da će biti uhićen jer za to ne postoje razlozi.

'Oni uvijek govore da im maju neke popise, nisam siguran da neće doći do uhićenja, osobito ako ostvare pravo na to, no ne bi ga trebali imati', rekao je Ademi.

Komentirao je i nezadovoljne branitelje koji kritiziraju Vladu i hrvatsku diplomaciju.

'Ja nisam za prosvjede, to je sve politika. Oni moraju sad razmatrati to pitanje, inzistirati da se Republici Srbiji oduzme to pravo da mogu svima suditi na području bivše Jugoslavije jer, ponavljam, nemaju nikakvo zakonsko pravo za to', rekao je.

Političarima je poručio da moraju imati jasan i čvrst stav i da Hrvatska ni pod koju cijenu ne smije odstupiti od traženja da se takvi zakoni ukinu.

'Hrvatska će znati reagirati na pravi način'

Na obilježavanju 150. obljetnice Viškog boja sudjelovao je i ministar obrane Josip Buljević koji se osvrnuo se na aktualnu problematiku oko otvaranja poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om.
Smatra da Republika Hrvatska do sada nije pogriješila niti u jednom koraku te kako će znati zaštiti interese Republike Hrvatske.

'Naš interes je nesumnjivo da Srbija napreduje na europskom putu, međutim naš interes je da napreduje isključivo europska Srbija. Hrvatska će znati zaštititi svoje interese i sasvim sigurno ćemo pratiti svaki korak kojeg Srbija bude radila i ukoliko ne bude poštivala dogovoreno i ukoliko se bude ponašala neeuropski mi ćemo imati načina da to sankcioniramo', poručio je ministar Buljević.

Dodaje kako diplomacija nije pogriješila, a upitan za komentar na reakciju branitelja koji su, nezadovoljni otvaranjem poglavlja 23 i 24, kritizirali Vladu i hrvatsku diplomaciju, ministar Buljević kazao je da to ne bi nazvao pobunom već 'razgovorom dvaju partnera u društvenom životu'. Ne boji se da će doći do uhićenja nekih hrvatskih građana, generala i vojnika jer čvrsto vjeruje kako će 'Hrvatska znati reagirati na pravi način'.

Na Visu je obilježena 150. obljetnica Viškog boja, pomorske bitke u austro-pruskom ratu poznate kao Viški boj koja se zbila 10. srpnja 1866. u Viškom kanalu, a sukobile su se mornarice Habsburške monarhije i Kraljevine Italije. Bila je to prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon i prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru. Na austrijskoj strani sudjelovali su mnogi hrvatski mornari, a posljedica austrijske pobjede bilo je odbacivanje naklonosti prema Italiji i buđenje hrvatske nacionalne svijesti u Dalmaciji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene