Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Royal Romance

FOTO Plijeni poglede: Luksuzna megajahta uhićenog Putinovog saveznika usidrena u Trogiru

Jedna od najluksuznijih jahti na svijetu "Royal Romance" u vlasništvu uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedčuka trenutno se nalazi u Hrvatskoj. Procjenjuje se da godišnje održavanje jahte iznosi između 15 i 20 milijuna dolara.

Jedna od sto najbogatijih svjetskih jahti svih vremena "Royal Romance" u vlasništvu ruskog oligarha Viktora Medvedčuka usidrena je u Trogiru.

Plovilo dužine 92 metra izgrađeno je u nizozemskom brodogradilištu "Friendship" 2015. godine. Pokreću ga dva dizelska motora od po 3000 konjskih snaga, a može razviti brzinu od 15 čvorova. Jahta je opremljena brojnim luksuznim sadržajima, no koristi se isključivo u za potrebe vlasnika i njegovih gostiju.

Podsjetimo, za isto je plovilo ranije izdana mjera zabrane korištenja i isplovljenja i to u jeku sankcija koje je Europska unija postavila Rusiji. Krajem ožujka dobila je dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru gdje je sada usidrena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ANTIRUSKA AKCIJA" Rusija prijeti Hrvatskoj zbog protjerivanja diplomata: "Poduzet će se mjere odmazde." Iz ruskog veleposlanstva otkrili tko mora otići

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VOJNI KAMIONI NA CESTI VIDEO Pojavila se snimka u blizini finske granice: Rusija premješta svoje raketne sustave prema Helsinkiju?

Dok "bogata ljepotica" plijeni pažnju prolaznika u Trogiru, njezin vlasnik Viktor Medvedčuk, prerušen u ukrajinsku vojnu uniformu, uhićen je u akciji ukrajinske sigurnosne službe. Ukrajinski, proruski orjentirani oligarh 48 dana se skrivao i čekao razvoj ruske invazije na Ukrajinu.

Fotografija koju je prvo objavila ukrajinska sigurnosna služba, a potom i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prikazuje Medvedčuka kako nosi maskirnu uniformu s ukrajinskim oznakama. 

 

U objavi na svom Facebook profilu Zelenski je poslao ponudu oko uhićenog Medvedčuka. Napisao je da želi zamijeniti zarobljenog proruskog političara i Putinovog saveznika za ukrajinske ratne zarobljenike.

"Medvedčuk se maskirao u uniformu, pa prema njemu treba postupati u skladu s tim. Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijeni svog dječaka za naše dječake i djevojčice u ruskom zarobljeništvu", rekao je Zelenski.

O uhićenju Viktora Medvedčuka oglasio se i predsjednik Ukrajinske sigurnosne službe Ivan Bakanov. Na službenom Twitter profilu SBU-a proruskim izdajicama i agentima ruskih tajnih službi poručio kako njihovi zločini nemaju zastaru. "Nijedan izadjnik neće izbjeći kaznu i odgovarat će prema zakonima Ukrajine za sve zločine", napisao je Bakanov.

 

 

Proruski oligarh i kum Putinovoj kćeri

Viktor Medvedčuk (67) Ukrajinac je rođen u ruskom Sibiru. Čelnik je najveće oporbene stranke u Ukrajini te je najveći Putinov saveznik u toj zemlji. Njegova se stranka ranije našla na listi onih koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Medvedčuk je tada stavljen u kućni pritvor, odakle je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Medvedčuk je inače kum Putinovoj kćeri. Vlasnik je zavidne kolekcije luksuznih automobila, a posjeduje nekoliko kuća diljem Ukrajine. Njegovo bogatstvo je, prema Forbesu, procijenjeno na pola milijardi dolara, no nije jasno odakle mu taj novac.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene