Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada stara tek 10 dana na ozbiljnom je testu

UGOSTITELJI BIJESNI Zapalio ih potez Vlade, neki traže ostavku ministra turizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada stara tek 10 dana na ozbiljnom je testu. Porezna reforma, koja bi trebala krenuti od početka iduće godine, nailazi na kritike. I ne samo od dijela javnosti, već i HDZ-ovog partnera Mosta, koji ponovno više podsjeća na oporbenu, nego vladajuću stranku.

Ugostitelje je zapalila vladina najava većeg PDV-a - 13 na 25 posto od iduće godine. Traže i ostavku ministra turizma, koji fotelju još nije pošteno zagrijao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezna oaza? Ako su vam plaće niske to nije zbog poreza? Evo koliko poreza plaća obitelj s dvoje djece i dvije prosječne plaće Slika nije dostupna Traže ujednačenje na 10 % HUP pozdravlja poreznu reformu: ''To je najefikasnija mjera za povećanje plaća i nove investicije''

''Ja mislim da je prerano da donese takvu odluku o podizanju PDV-a, i ako se ne može snaći bilo bi najbolje da podnese ostavku'', rekao je Ivan Udović, vlasnik restorana.

Ovaj dubrovački restoran ne radi cijelu godinu. Ali najam i sve namete vlasnik plaća svaki mjesec.

''Ako se vidi da se ne može, ako to bude nekima neprofitabilno, ako se smanji marža, onda će se vjerojatno podići cijene'', rekao je Frano Banić, vlasnik restorana u Dubrovniku.

Prođe li prijedlog, Hrvatska će stopom PDV-a u ugostiteljstvu prestići konkurenciju. U Grčkoj ona iznosi 24, Italiji i Francuskoj 10, a u Portugalu 13 posto.

Novosti za ugostitelje ministar financija planira već od Nove godine. No, pitanje je hoće li ići sve tako glatko, jer u Mostu imaju zamjerke. Spominju čak i mogućnost odgode reforme.

Iz Mosta ne žele pred kamere, ali u neslužbenim razgovorima tumače da im je sporno dizanje PDV-a za kafiće i restorane. Tvrde da Marićev plan nije do kraja bio dogovoren. No, premijer iz BiH poručuje - još ima vremena.

Ministar turizma kaže da će ugostitelji morati uzeti u obzir i manji porez na dobit i PDV na struju. ''Smjenjivanjem se ne postiže ništa. Nego, ja ću radije zasukati rukave i slijedeći tjedan razgovarati sa svima njima i naći kompromisno rješenje i predložiti ga ministarstvu financija'', rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

I dok neki njegovi kolege najavljuju prosvjede, čelnik ceha ugostitelja Nenad Šepak pomirljiv je prema Vladi. ''Mi u Hrvatskoj bi samo prosvjedovali, rušili. Mislim da se prosvjedima ništa ne postiže, već samo dijalogom'', kaže Šepak.

Šef HSS-a, Krešo Beljak koji je Vladi obećavao 100 dana mira, je kritičan. ''Doista su u pravu oni koji kažu da je to Superhick reforma. Kradimo, uzmimo, otmimo, kako se kaže - otmimo siromašnima da bismo dali bogatima'', rekao je Beljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene