Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za nastavak školovanja

Fond "Desa i Jerko Baković" siromašnoj djeci daje stipendije vrijedne 500 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fond "Desa i Jerko Baković", nastao u okviru Zaklade Solidarna na temelju donacije 500.000 kuna koje su supružnici Baković namijenili za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci, predstavljen je u Zagrebu.

Fond je osigurao stipendije za nastavak školovanja 31 djeteta u dobi od 10 do 18 godina, većinom iz malih sredina s područja Korduna, Banovine, Gorskog kotara, Like i Međimurja, u aktualnoj i iduće dvije školske godine, rekla je upraviteljica Zaklade Solidarna Marina Škrabalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite uvjete U tijeku su natječaji za stipendije Grada Zagreba: "Imamo povećanje u odnosu na prošlu godinu" Ilustracija - 3 PARADOKSI NAŠI SVAGDAŠNJI Država potrošila novac za njihove stipendije: "Djeca su se tome nadala, zato su i upisivala ta zanimanja"

Namjera Fonda i Zaklade Solidarna je da priča o plemenitom činu gospođe Dese i njezinog pokojnog muža nadahne naše sugrađane i sugrađanke da se kao donatori priključe u svrhu povećanja ukupne vrijednosti Fonda, kontinuiteta podrške djeci i širenja broja stipendista u idućim godinama, rečeno je.

Od 12. ožujka do 4. travnja zaklada je zaprimila 35 iskaza potreba za financijskom podrškom, među kojima je bili iskazi grupnih potreba za podrškom romskoj djeci u Zagrebu i Brodu na Kupi. Zakladno vijeće je odlučilo financijski podržati sve pojedinačne zahtjeve, te Zakladi Solidarna preporučilo da pomogne Romskom obrazovnom fondu u stjecanju drugih izvora financiranja održivog rada s djecom.

"Djeca željna znanja"

To su djeca željna znanja, kreativnosti i mogućnosti nastavka školovanja u većim sredinama, koja su izložena siromaštvu i izolaciji, izazovima življenja s kroničnim bolestima i invaliditetom, položaju srpske i romske nacionalne manjine, iskustvima obiteljskog nasilja kao i djeca zatvorenika te djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, kazala je Škrabalo.

Pored Dese, utemeljitelj fonda je Jerko Baković (1916-2010), zagrebački ilegalac, logoraš i partizan i brat ubijenih skojevki Rajke i Zdenke Baković. Oni su bili višekratni donatori Građanskog odbora za ljudska prava koji je od 1995. do 2010. skupljao pomoć u hrani, odjeći i lijekovima za ljude koji su ostali na području Banije i Korduna, kao i za povratnike i izbjeglice iz BiH koji su se vraćali ili u ta područja izbjegli, rekao je predsjednik Zakladnog vijeća Fonda Zoran Pusić.

Tijekom svečanosti, uz nastup ženskog pjevačkog kvarteta zbora, proslavljen je 101. rođendan Dese Baković. Bila je prisutna većina korisnika stipendija, te njihovi roditelji i mentori. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene