Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPASNOST OD TROVANJA

NEVJEROJATAN PRIZOR Radioaktivni materijal završio u pitkoj vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode.

Tvrtka za proizvodnju fosfata, Mosiac, objavila je kako je više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode, nakon što se ispod ribnjaka otvorio masovni ponor.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Mosaic, najveći svjetski dobavljač fosfata, objavio je kako se iz za sada neutvrđenih razloga otvorila velika rupa ispod hrpe otpadnog materijala.

Ribnjak u kojem se nalazilo 215 milijuna galona vode nalazio se na vrhu otpadnog brijega. Iz tvrtke Mosaic kažu kako se ribnjak srušio u ponor dubine 14 metara u promjeru.

U tijeku je praćenje kretanja podzemnih voda, a iz tvrtke napominju kako za sada nema ugroze za ljude. Prema nekim izvješćima moguće se rad o radioaktivnim materijalima s obzirom da je voda koja se tamo nalazila bila korištena za prijevoz gipsa, koji je nusprodukt proizvodnje umjetnih gnojiva.

Ovaj kontaminirani vodospremnik koriste milijuni stanovnika Floride, a koristi se i za punjenje bazena za plivanje i ostalih rekreacijskih ustanova.

Dee Ann Miller, glasnogovornica državnog odjela za zaštitu okoliša, rekla je kako tvrtka aktivno ažurira državne i federalne agencije o stanju na terenu i razvoju situacije, prenosi News.com.

'Uz dnevna izvješća, DEP obavlja česte posjete mjestu ponora ne bi li bili sigurni u aktivnosti koje se događaju na terenu te kako bi pravovremeno reagirali i pronašli odgovarajući odgovor na problem. Sve da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš', rekla je Miller.

Stanovnici okolnih naselja izuzetno su zabrinuti, osobito nakon curenja informacija kako se radi o radioaktivnim materijalima koji bi uskoro mogli stići u vodi koju i sami piju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene