Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširenje na Balkan

Pučani se usprotivili Macronu: Traže da se što prije otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska pučka stranka (EPP) zatražila je u srijedu u Zagrebu od europskih institucija i članica EU-a da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i tako promijeni odluka iz listopada kada je početak pregovora blokiralo nekoliko zemalja predvođenih Francuskom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je malu skupinu čelnika EU-a koji su spriječili otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, unatoč zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Ivane Petrović Makedonija bez zelenog svjetla za EU: ''Ovo je prilika za Hrvatsku da nešto učini. Bilo kakav nered može zakomplicirati i naš život'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ''Potrebna je vizija, a ne obeshrabrenje'' Sjeverna Makedonija i Albanija bez datuma početka pregovora s EU-om, Grabar-Kitarović izrazila žaljenje

Pariz smatra da Unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja i predlaže da se pristupanje odvija postupno, u sedam koraka.

"Nova Europska komisija trebala bi se odmah primiti politike proširenja i pomoći da se ta negativna odluka što prije promjeni", poručili su pučani.

"Pozivamo Europsko vijeće i zemlje članice da se obvežu da će što je prije moguće donijeti pozitivnu odluku o otvaranju pregovora s obje zemlje", stoji u dokumentu usvojenom na stranačkom kongresu u Zagrebu.

Od europskih institucija također se traži da ohrabre reforme u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu kako bi te države što prije ispunile kriterije za pristupanje Uniji.

Hrvatska, koja će u prvoj polovini 2020. predsjedati EU-om, bit će u svibnju domaćin summita Unije i zapadnog Balkana.

Rezoluciju o zapadnom Balkanu predložila je Hrvatska demokratska zajednica, članica EPP-a i najjača stranka vladajuće koalicije u Hrvatskoj.

Pučani su na prijedlog HDZ-a usvojili i rezoluciju o demografskim izazovima, jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja i resor nove potpredsjednice EK-a Dubravke Šuice. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene