Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevrati pred izbore

Europska pučka stranka ostat će bez jednog člana: ''Odlučili smo poći naprijed, prema budućnosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska pučka stranka ostat će bez jednog člana, HSS-a. Dio je to preslagivanja uoči europskih izbora, koja će u politiku neka lica vratiti, na listama iznjedriti neka nova imena. A neki, iako neće na izbore, neće se oprostiti od euro - birokracije.

Jedan politički brak u istom je danu istisnuo drugi. Nakon predstavljanja liste amsterdamske koalicije, HSS je odlučio: više ne žele biti dio - europskih pučana, čiji je član i HDZ.

Pročitajte i ovo Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Svatko konja za utrku ima Sedmero europarlamentaraca traži ponovni izbor za Europski parlament: Pitali smo ih čime su se ondje bavili Tonino Picula, kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Europski izbori Picula: ''Otvorilo nam se 10 i pol milijardi eura, više od pola godišnjeg proračuna Republike Hrvatske''

''To je u skladu s promjenom orijentacije stranke, iz konzervativnog, retrogradnog ozračja, odlučili smo poći naprijed, prema budućnosti'', rekao je Vido Bogdanović, potpredsjednik HSS-a.

Iako će svoje adute otkriti u ožujku, lider HDZ-aAndrej Plenković je uvjeren u pobjedu: ''Sad ćemo ponovno pobijediti. Tko god bude na listama HDZ-a, bit će za razliku od mnogih koji su se tek počeli baviti Europom, vrlo kompetentni i uvjerljivi kandidati.''

Među njima neće biti Ivana Maletić jer će, za izdašnu plaću, Europski parlament zamijeniti revizorskim sudom. Prije dva mjeseca, činilo se kako bi joj prepreka u političkoj karijeri moglo biti - prijateljstvo s drugim čovjekom HDZ-a, Milijanom Brkićem.

''Bliska sam s njim kao i s bilo kojim drugim članom HDZ-a. Ako to treba biti prepreka, neka bude'', kazala je Maletić.

Prepreka Mireli Holy nije bilo to što je SDP napustila nakon afere s mailom u Milanovićevoj Vladi. Iz političke kuhinje iznjedrila je Orah, koji je na europskim izborima osvojio jedan mandat. Vlastitu stranku napušta, a sada se vraća gdje je i počela - u krilo SDP-a. ''Smatram da treba ojačati progresivne snage i ljevicu'', rekla je Holy.

U SDP ne ulazi, a uvjet za listu - bio je zadnje ili predzadnje mjesto. ''Želim da me podrže ljudi koji podržavaju moje stavove i ideje, i ne želim da ispadne da sam dobila na poklon nešto od SDP-a i da sam se parazitski dočepala mandata u Europskom parlamentu'', dodaje Holy.

Pa će se boriti za preferencijalne glasove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene