Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po travi

Električna ili motorna, trimer ili samohodna: Kako odlučiti koja je kosilica najbolja za vaš travnjak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Široka ponuda kosilica je poželjna, ali početnicima sigurno otežava. Je li bolja ona električna ili motorna, trimer, samohodna, traktorska ili ručna pitanje je na koje ćemo dati odgovor. Naravno, sve ovisi o potrebama, a mi vam razjašnjavamo ovaj misterij. Pa neka trava u vašem dvorištu bude zelenija nego kod susjeda!

Iako su na snazi mjere s kojima se kretnja po gradu ne preporuča, a trgovine su većinom zatvorile vrata, neki su, uz goleme mjere opreza, odlučili da ne može baš sve stati. Svi u potrebi za novom kosilicom mogu svoj primjerak naručiti i platiti online, pokupiti ga u jednom od Pevex centara ili naručiti dostavu. Oni koji se s košnjom tek susreću trebali bi i znati ponešto o svakoj vrsti kosilice.

1. Električne i akumulatorske kosilice

Ove su vrste kosilica idealne za one koji teže očivanju okoliša. Električne i akumulatorske kosilice su tiše i i emisija štetnih plinova u odnosu na motorne kosilice mnogo je manja. Namijenjene su manjim travnatim površinama. Električne kosilice uglavnom su niže cijene od onih motornih, ali imaju kabel koji bi vas mogao ograničavati u košnji. Najčešće se upotrebljavaju na manjim površinama, do 250 m2, kako bi bile u blizini izvora struje, a jedna od prednosti je i što su lagane. Teže oko 10 kilograma.

2. Trimer

Postoje električni, akumulatorski i motorni trimeri. Električni i akumulatorski su lakši i jednostavniji za rukovanje. Motorni, odnosno benzinski trimeri su najčešće u upotrebi i idealni su košnju velikih prostora, ali i onih na kojima je trava visoka. Glasni su pa se uz njihovu uporabu preporuča nositi i zaštitne slušalice. Često su u upotrebi jer su idealni za terene koji nisu savršeno oblikovani.

3. Traktorska kosilica

Zvuči primamljivo u svom dvorištu imati kosilicu na kojoj možete sjediti i upravljati njome, međutim traktorske kosilice najčešće se upotrebljavaju na velikim terenima. Dakle, ako je vaše dvorište manje od polovice nogometnog igrališta gotovo je sigurno kako vam neće trebati traktorska kosilica. One su primjerenije za površine poput nogometnih terena i golemih livada.

4. Ručna kosilica

Ručna kosilica idealna je za male površine. Spadaju u niži cjenovni rang i zbog toga su zanimljive vlasnicima dvorišta do 150 m2. S ručnom kosilicom se jednostavno upravlja jer je moguće pronaći i one lakše od 7 kilograma. S lakoćom se i kose površine na kojim postoje ograđeni cvijetnjaci ili neke druge prepreke. Također, ručna kosilica proizvodi mnogo manje buke od ostalih vrsta. Na ručnim je kosilicama također moguće podešavanje visine košnje u četiri položaja, a ručna kosilica u Pevex ponudi ima i košaru za prihvat trave (23 litre, 41 litra).

5. Motorna kosilica na guranje

Za malo veće travnjake ipak je bolje odabrati motorne kosilice. Motorne kosilice na ručni pogon u upotrebi koriste snagu motora, ali i snagu onoga koji njima upravlja. Ako već možda pomišljate da je uvijek bolje odabrati samohodnu motornu kosilicu, ove na guranje ipak su se pokazale učinkovitije na terenima koji imaju i razne prepreke poput grmlje, gradica, cvijeća i drveća. Također, laganije su od samohodnih pa je i manevriranje na zelenoj površini jednostavnije.

6. Samohodna motorna kosilica

Kako prilikom košnje ne biste trošili previše vremena, ali i vlastite snage samohodne motorne kosilice idelane su za veće travnjake. Takvu kosilicu pokreće motor, a važno je samo da ju usmjeravate u pravcu u kojem želite da kosi. Postoje i kosilice s različitom jačinom motora, a odluka će ovisiti o veličini površine koju kosite, visini trave i učestalosti košnje. Dakle, za neredovite košnje na većim površinama trebat će vam kosilica s motorom jače snage.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene