Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV DONOSI ISTRAŽIVANJE

EKSKLUZIVNO Koga birači vide na čelu SDP-a i kako pamte Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV donosi rezultate telefonskog istraživanja o raspoloženju birača, ponajprije SDP-a, o novom predsjedniku ili predsjednici, koje politike stranka treba zastupati i komu se obraćati, ali i koja je sada uloga Zorana Milanovića te kako ga na kraju političkog puta ocjenjuju birači.

 

ŠTO MISLITE TKO ĆE POBIJEDITI U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA SDP-a (svi birači)

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju" Zoran Milanović i Peđa Grbin na sjednici Glavnog odbora SDP-a Alternativno rješenje Zna se tko bi mogao zamijeniti Milanovića: Ovo su ljudi koji bi SDP trebali odvesti do pobjede

Među svim biračima u Hrvatskoj, znači ne samo SDP-ovim, ispitanici misle da je prvi izbor Tonino Picula s 29 posto potpore, potom slijedi Ranko Ostojić s 25 posto. Iza njega je Davor Bernardić s 22 posto. Slijedi Orsat Miljenic sa 6 posto potore, pa Vesna Škulic s 2 posto, Karolina Leaković s 1 posto, a 1 posto ima i Gordana Sobol. Niti jednog od ponuđenih ne prepoznaje 4 posto ispitanika, a ne zna što bi odgovorilo njih 10 posto.

ŠTO SDP-OVI BIRAČI MISLE TKO BI TREBAO BITI PREDSJEDNIK

Među biračima SDP-a vodi Ranko Ostojić s 38 posto potpore, slijedi ga Tonino Picula s 26 posto. Treći je Davor Bernardić s 20 posto potpore, a Orsat Miljenic je na 8 posto. Vesna Škulic ima potporu od 2 posto, Gordana Sobol od 1, a Karolina Leakovic 0 posto. Ne zna koga bi ili pak ne bi nikoga od ponuđenih njih 5 posto.

TKO ĆE SDP VRATITI NA VLAST – KADA SE PITAJU SVI BIRAČI

Da će to biti Tonino Picula, misli 31 posto birača, potom Ranko Ostojić, misli njih 20 posto, zatim je tu Davor Bernardić sa 16 posto, a i tu je na 4. mjestu Orsat Miljenic s 5 posto. Slijedi Gordana Sobol s 2 posto, Vesna Škulić i Karolina Leaković imaju potporu od 1 posto. Nitko od ponuđenih ili niti jedan - zaokružilo je 9 posto, a ne zna njih 14 posto.

SDP-OVI BIRAČI PAK ZNAJU TKO BI IH VRATIO NA VLAST

Ranko Ostojić i Tonino Picula doslovno su poravnati i uživaju potporu 28 posto birača. Davor Bernardić ima potporu njih 16 posto, a Orsat Miljenić njih 6 posto. Gordana Sobol 4 posto, Vesna Škulić 1 posto, Karolina Leaković nula i ne zna njih 16 posto.

SDP KOJIM PUTEM – LIJEVO ILI CENTAR

Većina birača SDP-a misli da stranka treba ostati tu gdje je ili njih 49 posto, da se treba primaknuti centru, misli njih 22 posto, a da treba više na lijevo, misli 20 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.

SDP-OVI PRIORITETI U POLITIKAMA AKO DOĐU NA VLAST (OD NAJVEĆEG DO NAJMANJEG)

Politika prema mladima 43%
Zaštita radničkih prava 41%
Povratak radnicima/ZAŠTITA RADNIČKIH PRAVA 39%
Veća zaštita umirovljenika 26%
Reforma obrazovanja (Kurikularna reforma) 25%
Zalaganje za obrtnike i poduzetnike 22%
VeĆe odvajanje države i crkve (revidiranje ugovora sa Sv. Stolicom) 17%
Veća zastupljenost žena u politici 11%
Nešto drugo 4%
Ne znam 4%

MILANOVIĆEV ODLAZAK: UTJECAJ NA SDP - SVI BIRAČI

Da će odlazak Milnovića SDP-u donijeti više koristi nego štete, smatra 51 posto svih birača, da će sve biti jednako kao i prije, misli njih 29 posto, a da je to šteta za SDP, misli njih 12 posto. Ne zna što bi odgovorilo njih 7 posto.

SDP-ovi birači su podijeljeni oko te teme, jer njih 37 posto misli da će to biti korisno za stranku, ali ih isto toliko misli da će sve biti podjednako kao i prije. Šteta je za njih 20 posto. Ne zna 6 posto ispitanika.

ZORAN MILANOVIĆ OD 2007. – VIŠE POZITIVNOG ILI NEGATIVNOG – SVI BIRAČI

Da je Zoran Milanović učinio više pozitivnog za Hrvatsku, misli 46 posto birača, a da je bilo više negativnog, misli njih 36 posto, podjednako misli njih 9 posto, dok ostali nemaju jasan stav.

SDP-ovi birači, njih 81 posto misli kako je učinio više pozitivnog na političkoj sceni za Hrvatsku, a samo 10 posto da je učinio više negativnog, da je učinio podjednako i dobrog i lošeg misli njih 7 posto, a ne zna 2 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS, u razdoblju 10.-12. studenog, CATI metodom, na reprezentativnom uzorku od 602 punoljetna građanina Hrvatske, statistička pogreška uzorka iznosi +/-4%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene