Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Tolušić vraća cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća na 90 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redakcija Dnevnika Nove TV ekskluzivno doznaje da Ministarstvo poljoprivrede u petak vraća cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede objavit će u petak novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja. Kako doznaje redakcija Dnevnika Nove TV, naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 2000 kuna, već 90 kuna. Upravo je visina te naknade izazvala žestoke reakcije susjednih zemalja koje nisu članice Europske unije, koje su najavile i ozbiljne protumjere

Pročitajte i ovo Ilustracija Težak udarac Pokreće se prijelomna istraga o alkoholu: Zaoštrit će ionako narušene odnose EU-a i jedne velesile Tomislav Tolusić Rezultati istrage Europski tužitelj podigao optužnicu protiv bivšeg ministra: Pogledajte za što ga terete

Ta je naknada prije izmjena također iznosila 90 kuna po vrsti voća i povrća, da bi izmjenom bila povećana na 2.000 kuna. Sada se ponovno vraća na 90 kuna, za svaku vrstu voća i povrća.

Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti bez štetnika, voće mora biti zdravo i zrelo.

Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analizirat će se i cijene naknada inspekcijskog nadzora u suradnji sa susjedima radi osiguranja zaštite potrošača. 

 

 

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju brzi sastanak s temom korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Europskoj uniji. 

Zbog sukoba koji je izbio nakon što je ministar Tomislav Tolušić uveo sporni pravilnik prosvjedovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Andreja Plenkovića da hitno reagira.

Na inicijativu SDP-ovih saborskih zastupnika idućeg će se petka održati i zajednička sjednica saborskih odbora za poljoprivredu te za gospodarstvo

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede je nešto iza podneva objavilo i priopćenje za javnost kojim obavještava o promjenama pravilnika. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017.

Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima. Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom.

Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti.

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj."
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene