Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema E-visitoru

Ovo je profil turista koji bira Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav E-visitor uz sve ostale podatke odredio je i profil turista koji za odmor bira Lijepu našu. Osim profila turista vidljiv je i novi trend, a to je sve više mladih turista.

Na zadarskoj rivi može se čuti mnoštvo različitih jezika, i tako cijelo ljeto. Dok se oni odmaraju, novi sustav prijava turista zbrojio je da u dolascima u Hrvatsku prednjače muškarci, ali žene ostaju duže pa ostvaruju više noćenja.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Nautički turizam - 4 Iznenadilo i optimiste Još jedna grana turizma koja u Hrvatskoj cvjeta: ''Tjedni najam u špici sezone košta i više od 10 tisuća eura''

Prosječan turist koji dolazi u Hrvatsku ima 40 godina. Značajniji porast u noćenjima bilježi kategorija gostiju od 15 do 34 godine, koja je dosad ostvarila 19 milijuna noćenja.

Isto je vidljivo i na dubrovačkim ulicama. Udio mlađih gostiju dostigao je četvrtinu ukupnog broja noćenja.

'To zapravo znači da hrvatska kao destinacija počinje biti prepoznata kao destinacija zabave i festivalska destinacija', kazao je Ratomir Ivičić iz Hrvatske turističke zajednice.

Prosječan turist na odmor u Hrvatsku najčešće dolazi s članovima obitelji. Iako su turističke grupe česte, više se dolazi u osobnom aranžman. A od smještaja turisti najviše vole objekte u domaćinstvu, a tek onda u hotele i kampove.

'Cijena je najveći faktor jer je privatni smještaj znao biti duplo jeftiniji nego u hotelima. Gdje ima 6, 7 soba, apartmana, ti ostaješ osoba, a ne broj', rekao je provatni iznajmljivač Dario Ivanković.

No, upravo brojevi odlučuju koja su odredišta najposjećenija, Rovinj, Poreč i nezaobilazni Dubrovnik.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene