Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podizanje ugleda u svijetu

MORH u Izrael poslao dva Canadaira da pomognu u gašenju požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a poletjela su oko 7:30 sati iz vojarne Zemunik u Izrael. Misija naših zrakoplova pružanje je međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili područja sjevernog i središnjeg Izraela.

Uz dva Canadaira u Izrael su poletjeli i članovi posada i zrakoplovno-tehničkog osoblja predvođeni kapetanima, pukovnicima Davorom Turkovićem i Goranom Vlahovićem te bojnicima Tomislavom Slavicom i Željkom Žugajem, izvjestio je MORH.

Pročitajte i ovo Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!" Vinko Hrabar spasio dijete iz gorućeg automobila Spasili djete iz plamena Pronađen i drugi heroj, njegovo prezime sve govori: "Vidio sam žensku ruku okrenutu prema djetetu..."

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako su nakon primljene obavijesti obavili sve potrebne pripreme za prelet u izraelsku zračnu bazu Hatzor. "Uz humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanjem pomoći u drugim zemljama ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga i Republike Hrvatske u svijetu. Odmah po dolasku u izraelsku bazu u kasnim popodnevnim satima očekuje nas prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima te dodjela konkretnih zadaća. Apsolutno smo spremni i ovaj put pomoći izraelskom narodu u gašenju i saniranju požarišta", naglasio je pukovnik Turković.

Ovo je drugi put da hrvatske zračne protupožarne snage pružaju pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvi angažman s jednim Canadairom bio je od 4. do 8. prosinca 2010. godine. Za iskazanu spremnost u pružanju pomoći državi Izraelu i izraelskom narodu 2010. na primanju kod izraelskog predsjednika Shimona Peresa, kojem je nazočio i premijer Benjamin Netanyahu, hrvatskim posadama dodijeljeno je i Priznanje države Izrael.

Zadnji inozemni angažman protupožarne snage imale su u Portugalu 2013. gdje su u gašenju požara također sudjelovala dva Canadaira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene