Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer bez komentara

Državni stanovi dodjeljuju se prema uredbi koja je godinama izvan snage: "To je nevjerojatna privilegija za dužnosnike"

Svakim danom doznamo nešto novo vezano za priču oko stana premijerova predstojnika. Primjerice, kod koga je u Dubravi bio prijavljen. Objasniti nije smio jer mu premijer nije dao.

Ali otkrilo se, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović, i kako se državni stanovi već tri godine dodjeljuju po uredbi koja je - izvan snage.

O tome da mu predstojnika zbog stana istražuje povjerenstvo premijer Andrej Plenković u petak kaže da nije vidio. Ne vidi premijer ni što je sporno u tome da je Frka Petešić dobio stan od države.

Pročitajte i ovo Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura Zvonimir Frka Petešić FRKA OKO STANA Vladin glasnogovornik objavio koliko je prireza dosad platio Plenkovićev predstojnik

"On nije iz Zagreba. On je rođen u Francuskoj. Nema stan svoj u Zagrebu. Ima ista prava kao i svi drugi", objasnio je Plenković.

Ali on je već imao prebivalište u Zagrebu. Zadnje za koje se zna bilo je u Dubravi, kod prijatelja veleposlanika.

"Znam sigurno da Zvonko nije imao nikakve veze s imenovanjem gospodina koji se zove Ilija Želalić. Koji, koliko se ja sjećam, radi u Ministarstvu vanjskih poslova možda čak duže nego ja", navodi.

A onda je Zvonko kao dužnosnik 2017. prijavio prebivalište na Salima.

"Mene to čudi bahatost. Ako je već odlučio da mu se stanuje za 400 kuna u stanu od 96 kvadrata u Jurišićevoj, a mogao je biti toliko pedantan da u tu kuću u Salima prijavi i obitelj. A ne da se vidi da je obitelj prijavljena u Zagrebu, a on u Salima", kazao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

"Nevjerojatna privilegija"

Zašto je to tako htjeli smo čuti od samog predstojnika.

"Ne može. Ne. Ne može", kazao je premijer Plenković. Prebivalište očito i nije bitno. Jer je po uredbi dovoljno samo da si dužnosnik da bi imao pravo na stan.

"Jer to zapravo znači da bi svi dužnosnici mogli uključujući i mene prodati svoj stan. I tražiti da nam država i porezni obveznici u zemlji u kojoj nam pada kupovna moć svaki dan plaćaju stan u centru grada od 100 kvadrata jer ne radim na Rebru nego u Saboru", smatra saborska zastupnica Ivana Kekin.

Uredba ukinuta 2018.

Prvi je uredbu 2011. donio HDZ. SDP ju još fino doradio. A onda HDZ tu istu uredbu 2018. ukinuo. Nova nikad nije donesena.

"Što znači da su se od 2018. na dalje državni stanovi dodjeljivali bez ikakve pravne osnove i kriterija koje govore o tome tko uopće i na kakvu nekretninu ima pravo", navodi saborska zastupnica Dalija Orešković.

Ako su uredbu ukinuli zašto nisu donijeli novu? Premijer odgovara kratko: "Nemam pojma."

A još nešto, oporbu, bode u oči u imovinskoj kartici dugogodišnjeg diplomata.

"Čudno da osoba starija od 50 godina nema nekretninu na sebi, nema ni ušteđevinu ni ništa. Da državno odvjetništvo istraži taj slučaj. I da čovjek, možda je kriv, možda nije, spere ljagu sa svog imena", kazao je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Kriv ili ne, dao je ideju dužnosnicima - onima bez nekretnine. Da, dok se uredba ne promijeni, iskoriste blagodati svoje funkcije i od države zatraže stan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene