Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji djece ogorčeni

Potrebe ogromne, a vrtići se zatvaraju: "Državna pravila jednostavno je nemoguće ispoštovati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdesetak djece u Dubrovniku ostaje bez mjesta u privatnom vrtiću jer nije dopušteno da vrtić bude u stambeno-poslovnoj zgradi. Roditelji negoduju, a u vrtiću upozoravaju kako je prostor u Dubrovniku nemoguće naći.

U jednom dubrovačkom vrtiću do prije mjesec dana bilo je četrdesetak djece, a danas ih je tamo tek nekoliko. Svoja će vrata u potpunosti zatvoriti do kraja mjeseca, zbog čega su roditelji djece ogorčeni. U isto vrijeme neki gradski vrtići, bez obzira na manjkavosti, uredno rade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Incident u vrtiću Dijete od godinu i pol samo izišlo iz vrtića: "Dogodio se vrlo ozbiljan propust" Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

"Moj sin već se upoznao s tetama, stvorio neke odnose, sada se opet treba prilagoditi, što za njega znači dodatni stres", rekla je Sendi Ribičić, majka dječaka koji bi mogao biti prisiljen promijeniti vrtić.

Neki roditelji, poput Irine Matajčić, još se uvijek nadaju da će se pronaći rješenje: "Još nismo ni potražili drugu opciju jer se nadamo da će vrtić nastavi raditi", rekla je.

Drugačija pravila za privatnike

Ravnateljica vrtića tvrdi da ih zatvaraju jer ne mogu biti u poslovno-stambenoj zgradi. Adekvatan prostor u Dubrovniku, tvrdi, nemoguće je naći.

"Mislim da su previše kruti pravilnici, pogotovo za Dubrovnik. Nema zgrade koja je samo poslovne namjene. Sve se grade za poslovno-stambenu namjenu. Sva ta pravila, koja ministarstva i država nameću, nemoguće je poštovati", rekla je Ivona Milošević, ravnateljica vrtića.

Iz Ministarstva ne odgovaraju na konkretan upit u kakvim zgradama mogu biti vrtići, nego upućuju na pravilnik u kojem to nije propisano. Iz grada poručuju kako će se naći mjesta za svu djecu u drugim vrtićima i kako trenutačno nema lista čekanja.

Ipak, gradska uprava priznaje: "Postoje vrtići koji u ovom trenutku ne rade u potpuno adekvatnim uvjetima, ali namjera je da se ta situacija promijeni. Vrtići su otvarani zbog ogromnih potreba koje ovaj grad ima", rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Privatnici kažu da pravila nisu ista za sve. Iz Ministarstva ih demantiraju i pozivaju na provođenje zakona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene