Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obradi 48 uzoraka za 22 minute

Šuker donirao "Dr. Andriji Štamparu" uređaj vrijedan 20 tisuća eura: "Davor je rekao - ne HNS, pomoći ću ja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nextractor NX-48, uređaj vrijedan 20.000 eura, omogućit će da stručnjaci budu brži i naprave gotovo dvostruko više testiranja nego prije.

Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Davor Šuker u srijedu je donirao uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa koji će udvostručiti kapacitet testiranja obradom 48 uzoraka za 22 minute.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za opremu i zalihe Američki Hrvati prikupili 160.000 dolara za hrvatske bolnice Slika nije dostupna Ne izlazi se iz automobila U Zagrebu predstavljeno drive-in testiranje na koronavirus: Prvog dana uzeto više oko 150 uzoraka

Riječ je o Nextractoru NX-48S, uređaju vrijednom oko 20.000 eura.

Na svečanosti u Zavodu istaknuto je kako je ta donacija iznimno važna u suzbijanju daljnjeg širenja koronavirusa te u pripremi za mogući jesenski val epidemije jer je veći broj testiranja jedan od ključnih koraka u suzbijanju širenja tog virusa.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar zahvalio je predsjedniku Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Davoru Šukeru na toj vrijednoj donaciji. Rekao je da je Šuker tom donacijom "još jedanput pokazao koliko veliko srce ima i koliko cijeni ljudski život" te da je primjer kako trebaju reagirati oni koji to mogu.

"Dovoljno je bilo da mu jednom kažem da trebamo jedan aparat i je li nam HNS može pomoći, a Davor je rekao: 'Ne HNS, pomoći ću ja'", rekao je Šostar.

Istaknuo je da je Davor Šuker donirao koliko im je bilo potrebno za nabavu aparata koji im uvelike pomaže da budu brži i naprave gotovo dvostruko više testiranja nego prije.

Podsjetio je da od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj stručnjaci Zavoda kontinuirano pridonose suzbijanju epidemije u Zagrebu radeći na dan oko 600 molekularnih testiranja, što je od sredine ožujka rezultiralo testiranjem više od 25.000 osoba, a to je praktički četvrtina svih testiranja obavljenih u Hrvatskoj.

Šostar vjeruje da će na jesen imati kapacitet između 1500 i 2000 testiranja na dan. Rekao je da se jučer s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovorio da će Grad Zagreb Zavodu nabaviti isti uređaj kakav je Vlada kupila Klinici za zarazne bolesti.

"Bojim se jeseni, bit će jako teško razlučiti što je gripa, a što korona i zato pozivam sve stanovnike Lijepe naše da se cijepe protiv gripe", poručio je Šostar.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izrazio je zadovoljstvo što može pomoći Zavodu u radu te brizi za građane Zagreba.

"Pošto sam broj devet, znate da uvijek volim zabiti gol, a gol je da bude što više testova, a što manje pozitivnih ljudi", poručio je Šuker.

O važnosti donacije govorio je i genetičar Dragan Primorac, predsjednik zdravstvene komisije HNS-a. Istaknuo je da će uređaj koji je donirao Šuker udvostručiti kapacitete izdvajanja nukleinskih kiselina, čime se omogućuje znatno više testiranja u tom zavodu, što je ključ uspjeha u borbi protiv novog koronavirusa.

Primorac je podsjetio i da su HNS, "Dr. Andrija Štampar" i Specijalna bolnica Sv. Katarina nedavno uspješno realizirali projekt naziva "Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv covida-19", s kojim su upoznate i FIFA i UEFA.

"Istodobno prvi na svijetu smo objavili cjeloviti model povratka nogometaša na terene tijekom pandemije, čime smo snažno pozicionirali Republiku Hrvatsku", istaknuo je Primorac.

Šuker je zahvalio svima koji su radili na tom projektu te je istaknuo kako je najvažnije da ćemo biti "jedina europska zemlja koja će završiti ligu muških, ligu ženskih i futsala".

"To nitko nema u Europi i pokazali smo da znamo, da umijemo i zašto nas uvijek drugi žele kupiti prije nas. I baš zbog toga se trebamo više cijeniti u našoj zemlji, pomagati jedni drugima i rezultat neće izostati", poručio je Šuker.

Na današnjoj svečanosti uručena su i priznanja djelatnicima NZJZ "Dr. Andrija Štampar", a svima koji su sudjelovali u kontroli igrača Šuker će poslati majice HNS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene