Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija uljanik

Ispitani svi osumnjičeni, uglavnom se branili šutnjom, sutra idu sucu istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH je ispitao 12 uhićenih u akciji Uljanik. Zbog nedostatka prostorija neki su ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu umjesto u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Ispitivanja su trajala od 9 do 16 sati. Većina ih se branila šutnjom. Nakon ispitivanja vraćeni su u pritvor.

Nakon ispitivanja, osumnjičenici u akciji Uljanik vraćeni su u pritvor. U četvrtak ujutro trebali bi ići kod suca istrage.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje'' Turudić prisegnuo - 2 Novi državni odvjetnik Oporba bijesna zbog prisege Ivana Turudića: "Ne postoji institucija koja se može oduprijeti Plenkoviću"

15:45 MUP je izdao priopćenje o akciji Uljanik. Naveli su za što sve terete 12 osumnjičenih. Između ostaloga, naveli su da su brodove prodavali znatno ispod cijene, a da ni uz te niže cijene, brodovi nisu u cijelosti naplaćeni. Više čitajte ovdje.

15:44 Dragutin Pavletić zadnji je izišao iz ŽDO Rijeka, aktivno je iznosio obranu i ne smatra se krivim.

14:22 Predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan branio se šutnjom, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

14:04 Odvjetnik Elvisa Pahljine Goran Veljović rekao je kako se njegov klijent branio šutnjom jer nisu imali vremena za pripremu.

Odvjetnik očekuje da će Pahljina biti pušten da se brani sa slobode jer, kaže,"ponoviti djelo ne bi mogao ni Houdini".

Doveo je u pitanje mogućnost određivanja istražnog zatvora za osumnjičenike i smatra da bi se oni trebali braniti sa slobode.

Upitao je: "Kamo bi oni mogli bježati? Moj branjenik primjerice, ima samo državljanstvo RH."

12:28 Na ispitivanje je doveden i prvoosumnjičeni Marinko Brgić, a odmah za njim i Eduard Milovan.

12:24  Na ispitivanje je doveden Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe.

12:00 Odvjetnici Antona Brajkovića, Goran Marjanović i Matija Miloš izjavili su, nakon što je saslušan njihov klijent: "Mi vam ne možemo detalje govoriti, znate da je ograničeno to iznošenje podataka. Možemo samo reći da je, vidjeli ste i sami, iznosio obranu, to je trajalo i dosta dugo. Zapravo, dva puta po sat i pol."

11:13 Nakon što je Gianni Rosanda ispitan, njegov odvjetnik Anto Nobilo dao je izjavu novinarima. Rekao je da novac nije isisan iz Uljanika, već da je u sustavu.

"Nitko od osumnjičenih ne tereti se da je izvukao i jednu kunu. Radi se o kaznenom djelu da je unutar sustava Uljanik došlo do poslova kojima su oštećene tvrtke. Dakle, nema isisavanja novca.

Na pitanje gdje je onda novac, Nobilo je rekao da je potrošen za poslovanje Uljanika. "Primjerice, tvrtka "a" unutar sustava Uljanik navodno je oštetila tvrtku "b", a tvrtka "b" navodno je oštetila tvrtku "c". Dakle, novac je potrošen za restrukturiranje Uljanika.

Novac je u sustavu. Izvan Uljanika taj novac nije otišao", rekao je Nobilo, koji smatra da je tajming uhićenja politički. "Tajming je politički, ali proces nije. Uhićenja su došla da bi se prikrio loš efekt od sutrašnje odluke Vlade, koji će vjerojatno Uljanik odvesti u stečaj, da bi se bijes i ljutnja javnosti, a prije svega radnika, usmjerila na ovih 12 žigosanih, umjesto na Vladu, koja je bila vlasnik tih tvrtki, rekao je.

Nobilo smatra da će opstati 3. maj, a Uljanik otići u stečaj i da je zato sve ovo napravljeno. "Pa nismo toliko naivni. Ako politika može tajmingom ovo odrediti, onda mogu i zakočiti kazneni postupak. Nije lijepo živjeti u takvoj zemlji.

Pogledajte što se događa s ministricom Žalac, koja bi u svakoj drugoj državi dala ostavku. To je ta moć, kad vam treba, zakočite, kad vam treba, pokrenete", kazao je.

Nobilo nije želio nagađati hoće li osumnjičenicima biti određen istražni zatvor, no rekao je da do četvrtka svi osumnjičenici ostaju u pritvoru, "a onda ćemo vidjeti koji su dokazi", rekao je Rosandin odvjetnik.

Misli da će istraga trajati godinu dana.

10:32 U zgradu ŽDO-a Rijeka stigao je na ispitivanje četvrtooptuženi, Gianni Rosanda, bivši predsjednik Uprave Uljanika.

10:22 Odvjetnik Giannija Rosande Anto Nobilo izjavio je da će se njegov klijent braniti šutnjom.

10:17 Silvan Kranjc završio je s ispitivanjem, nije iznosio obranu, branio se šutnjom.

10:16 U ŽDO-u Rijeka ispitan je Zdravko Pliško.

10:15 Zbog nedostatka prostorija, Domagoj Klarić stigao je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

U ŽDO Rijeka na ispitivanje su stigli: Zdravko Pliško, Veljko Grbac, Silvan Kranjc i Anton Brajković.

Slučajni prolaznik uzviknuo je prema Brajkoviću, koji je ulazio u ŽDO Rijeka: "Lopove, lopove", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

Nakon ispitivanja Državno odvjetništvo u Rijeci odlučit će hoće li protiv 12 uhićenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Uhićene u akciji Uljanik policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, izvijestio je MUP u utorak poslijepodne.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. (M.T./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene