Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

Sve ih zanima, žele ulagati

Kakve će koristi imati Hrvatska od posjeta Kineza: Već su pali konkretni dogovori, evo i koji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu posjeta, dogovora se suradnja na brojnim područjima od gospodarstva do znanosti i sporta pa se potpisuju razni sporazumi i memorandumi. Što se sve dogovara i kakve koristi će Hrvatska od toga imati?

Vrhunsko mlijeko hrvatskih krava, sirutka, vrhnje Ili pak sir - sve će se to odsad moći izvoziti na golemo kinesko tržište od gotovo milijardu i pol stanovnika. No, ključna riječ je golemo pa je upitno može li domaća mljekarska industrija toliko proizvesti.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

''Možemo očekivati veći afinitet kineskih potrošača za naše proizvode. Za naše gospodarstvenike ključno je pitanje rješavanja certifikata odnosno dozvola za izvoz. Na tome HGK intenzivno radi te vjerujemo da je mliječna industrija tek početak'', kazao je Luka Burilović, predsjednik hrvatske gospodarske komore.

HŽ infrastruktura će potpisati sporazum s kineskim željeznicama. Osnovat će zajedničku radnu skupinu, a cilj je vidjeti kako mogu surađivati na izgradnji nizinske pruge od Rijeke do Zagreba.

''Da nam robe i usluge što je lakše moguće dođu luka Rijeka do Zagreba, od Zagreba prema centralnoj Europi, odnosno Budimpešti'', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Dogovorena je i suradnja s kineskim telekomunikacijskim divom čiji su prihodi veći od 100 milijardi dolara. Hrvatska bi koristila njihovo znanje i tehnologiju u nastavku digitalizacije zemlje - od javne uprave, obrazovanja do poljoprivrede.

Lani je Hrvatsku posjetilo više do 200 tisuća kineskih turista, a njihovi poduzetnici žele ulagati u zagorske toplice. Zato su potpisani sporazumi o suradnji u turizmu, a uz to i na području znanosti i obrazovanja, ali i sporta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene