Obavijesti Video Pretražite Navigacija
druga faza projekta

Dodijeljeni novi ugovori za zapošljavanje žena "Zaželi": Zaposlit će se 2117 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a danas su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba.

Premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović uručili su u četvrtak prvih 106 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za drugu fazu programa "Zaželi", zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

"Napravili smo instrument kako na tržište rada vratiti naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažirati lokalne jedinice samouprave, udruge i dati nužnu skrb starijim osobama", istaknuo je Plenković.

Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), pripadnicima ciljanih skupina omogućuje pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a danas su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba.

"Mislim da smo na ovaj način poslali još jednu poruku svim ruralnim krajevima Hrvatske na vrlo koristan i kvalitetan način", ocijenio je Plenković. Rezime prve faze projekta je oko 6000 žena koje brinu za 30.000 starijih osoba, što je vrlo dobro.

Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovom financijskom razdoblju iz ESF-a imala na raspolaganju 14,4 milijardi kuna, a ugovoreno je preko devet milijardi. Za usporedbu, u listopadu 2016. korisnicima fonda bilo je isplaćeno samo 135 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 5,26 milijardi.

Aladrović: Više sredstava zbog mnogo prijava

Ministar Aladrović istaknuo je da projekt "Zaželi" traje više od tri godine, a već pri kraju prve faze projekta razmišljali su o nastavku.

"Koliki je interes, kvaliteta i što sve taj projekt znači za lokalnu samoupravu možda najbolje govori činjenica da je za planiranih 300 milijuna kuna za fazu dva u manje od 48 sati došlo više prijava nego što tih 300 milijuna kuna pokriva", naveo je.

Iz tog razloga odlučili su iz ESF-a uzeti dodatna sredstva pa sada druga faza iznosi oko 550 milijuna kuna.

Specifično je za taj projekt da od četiri prioritetne osi ESF-a pokriva tri - zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu uključenost.

"Najbolji pokazatelji kvalitete projekta su vaše prijave koje pokazuju koliki je interes i značaj za razvoj vaših jedinica i za sve osobe koje će ovim putem naći posao", rekao je Aladrović prijaviteljima.

Uz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, sukreator je programa, koji je aktiviran 2017. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene