Obavijesti Video Pretražite Navigacija
druga faza projekta

Dodijeljeni novi ugovori za zapošljavanje žena "Zaželi": Zaposlit će se 2117 žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a danas su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba.

Premijer Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović uručili su u četvrtak prvih 106 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za drugu fazu programa "Zaželi", zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Projekt zapošljavanja žena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plan je zaposliti 7.500 žena Velika navala na projekt "Zaželi": Već je sklopljeno 105 ugovora vrijednih više od 400 milijuna kuna

"Napravili smo instrument kako na tržište rada vratiti naše sugrađanke zrelije dobi u ruralnim sredinama i istodobno angažirati lokalne jedinice samouprave, udruge i dati nužnu skrb starijim osobama", istaknuo je Plenković.

Projekt se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), pripadnicima ciljanih skupina omogućuje pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Ukupna vrijednost 116 ugovora je 222 milijuna kuna, a danas su uručili 106 ugovora vrijednosti 192 milijuna kuna, kroz koje će zaposliti 2117 nezaposlenih žena i pružiti skrb za oko 13.000 starijih osoba.

"Mislim da smo na ovaj način poslali još jednu poruku svim ruralnim krajevima Hrvatske na vrlo koristan i kvalitetan način", ocijenio je Plenković. Rezime prve faze projekta je oko 6000 žena koje brinu za 30.000 starijih osoba, što je vrlo dobro.

Plenković je istaknuo da je Hrvatska u ovom financijskom razdoblju iz ESF-a imala na raspolaganju 14,4 milijardi kuna, a ugovoreno je preko devet milijardi. Za usporedbu, u listopadu 2016. korisnicima fonda bilo je isplaćeno samo 135 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 5,26 milijardi.

Aladrović: Više sredstava zbog mnogo prijava

Ministar Aladrović istaknuo je da projekt "Zaželi" traje više od tri godine, a već pri kraju prve faze projekta razmišljali su o nastavku.

"Koliki je interes, kvaliteta i što sve taj projekt znači za lokalnu samoupravu možda najbolje govori činjenica da je za planiranih 300 milijuna kuna za fazu dva u manje od 48 sati došlo više prijava nego što tih 300 milijuna kuna pokriva", naveo je.

Iz tog razloga odlučili su iz ESF-a uzeti dodatna sredstva pa sada druga faza iznosi oko 550 milijuna kuna.

Specifično je za taj projekt da od četiri prioritetne osi ESF-a pokriva tri - zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu uključenost.

"Najbolji pokazatelji kvalitete projekta su vaše prijave koje pokazuju koliki je interes i značaj za razvoj vaših jedinica i za sve osobe koje će ovim putem naći posao", rekao je Aladrović prijaviteljima.

Uz Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, sukreator je programa, koji je aktiviran 2017. godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene