Obavijesti Video Pretražite Navigacija
primjer svima

Dodijeljena godišnja nagrada "Luka Ritz“ za promicanje škole bez nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Suzana Ritz kazala je da vrijednosti koje promiče nagrada svake godine imaju sve više podrške među učenicima, a osobito ove godine kada zbog pandemije i potresa ne bi bilo neočekivano da se nagrada nije ni dodjeljivala.

Godišnja nagrada "Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljena je u petak Doroteji Horvat, učenici osmog razreda Osnovne škole "Kralja Tomislava" iz Našica, te Luki Prci, učeniku četvrtog razreda Gimnazije iz Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodijeljena i posebna priznanja Uručene ovogodišnje nagrade Luka Ritz, Fuchs poručio: ''To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude'' Slika nije dostupna simbol borbe protiv nasilja Nagradu "Luka Ritz" osvojili Lea Zelić i Mihael Kuzmičić: "Trebamo poštovati različitosti i biti ono što jesmo"

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Suzana Ritz zahvalila je svima koji su sudjelovali na natječaju, posebno nagrađenima te njihovim roditeljima, nastavnicima i ravnateljima, ističući kako možemo biti ponosno na njih, na način kako se odnose prema problemima i koje vrijednosti zastupaju.

Kazala je da vrijednosti koje promiče nagrada svake godine imaju sve više podrške među učenicima, a osobito ove godine kada zbog pandemije i potresa ne bi bilo neočekivano da se nagrada nije ni dodjeljivala.

Divjak: Nagrada pomaže da se u školama diše slobodno, punim plućima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zahvalila je svima i rekla kako je dodjela nagrade slavlje onih koji služe za primjer svima, te pomaže osiguranju da se u školama diše slobodno, punim plućima, kako je rekao Luka Ritz, mladić koji je u lipnju 2008. umro od ozljeda zadobivenih u vršnjačkom nasilju.

Divjak je napomenula da je Ministarstvo donijelo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama, te osiguralo novac za njegovo provođenje, a koji se također zauzima za edukaciju protiv nasilja, potporu onima koji se bore protiv njega i isticanje pozitivnih primjera.

Učenici imaju puno toga reći i oni to rade svojim djelima, kazala je i pozvala sve da im odgovor na probleme i nasilje bude - osmjeh.

Čim prije sankcije zbog transparenta u Kustošiji

Ministrica je potpuno neprihvatljivim ocijenila navijački transparent koji je jučer 'osvanuo' u zagrebačkoj Kustošiji, a kojim se poziva na nasilje prema ženama i djeci srpske nacionalnosti, naglasivši kako treba čim prije i jasnije osuditi takav način izražavanja i sankcionirati ga.

Upitana o statusu izbornog predmeta vjeronauka, nakon što se Hrvatska biskupska konferencija požalila da se na račun tog predmeta daje prostor informatici, također izbornom školskom predmetu, odgovorila je kako svi izborni predmeti imaju jednak status.

Navela je kako je Ministarstvo poslalo upute školama prema kojima se svi izborni predmeti mogu održati u jednoj smjeni, a ako taj predmet nije prvi ili zadnji sat, treba osigurati gdje će djeca biti uz nadzor stručne osobe.

Biskupi nemaju odgovornost u direktnom miješanju u obrazovanje

"Svi imaju svoje ingerencije i svoj dio odgovornosti, pa i biskupi, ali biskupi nemaju odgovornost u direktnom miješaju u područje obrazovanja", poručila je Divjak.

Nagrađeni Dorotea Horvat i Luka Prce zahvalili su svojim roditeljima, nastavnicima i ravnateljima koji su im, rekli su, ukazivali na razlike između dobra i zla, podržavali ih kad ni sami nisu u sebe vjerovali, poručujući da Luka Ritz nikad neće biti zaboravljen.

Nagrada Luka Ritz sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije od tisuću kuna mjesečno, a škola koju pohađa dobitnik Godišnje nagrade dobiva posebno priznanje.

Zbog iznimno dobrih prijedloga dodijeljena su četiri posebna priznanja.

Dobile su ih Marija Brkić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Krune Krstića" Područna škola u Pločama, Barbara Ružičić, učenica osmog razreda Osnovne škola "Mladost“ u Jakšiću, učenik drugog razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci Tin Pribanić i učenik četvrtog razreda zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Mihael Kuzmičić.

Luka Ritz (22. travnja 1990.-12. lipnja 2008). bio je maturant Grafičke škole u Zagrebu koji je umro od posljedica vršnjačkog nasilja.

Njegova smrt izazvala je šok i Luka je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja. Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz podržali su javnu borbu protiv nasilja te je ustanovljene nagrada Luka Ritz, koje se dodjeljuje od 2008. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene