Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO DOBRO DJELO

Zamolile su za kilogram brašna ili litru ulja, ali počelo je stizati puno više: Kako je pet prijateljica iz Baranje odlučilo mnogima uljepšati blagdane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi oko 300 tisuća djece, koja o bogatim blagdanskim stolovima mogu samo sanjati. Pet prijateljica iz Baranje to je odlučilo promijeniti.

Samohranoj majci petero djece Danijeli Svedružić iz Darde pitanje kako se snalaze tjera suze. Trenutno preživljavaju od porodiljnog i dječjeg doplatka.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Boba i Ljilja - 7 O njima priču donijelo i Provjereno Boba i Ljilja uskoro bi mogle dobiti novi dom: U humanitarnoj akciji dosad prikupljeno oko sto tisuća eura, a dobile su i paket od - Maje Šuput

"Ja sam zadovoljna da imam i ovo što imam“, kaže Svedružić. Danijela prihvaća svaki posao.

"Rekla sam, kad me pitaju što bereš, što znaš raditi, sve znam raditi. Nema. Samo što, ne bih ja tako, ja bih neki normalan posao, ali ne mogu zbog ovih malih koji su kod kuće, nemam ih gdje ostavljati“, kaže majka iz Darde. Vrtić joj je preskup, kuća trošna, no ova se majka pobrinula i za blagdane.

"Ja si, kad je bilo proljeće, uhranim piliće, što se hrane tiče, nekako ćemo, naravno da ćemo imati, nećemo biti bez, ali sve će biti u granicama nekim. Skromno“, kaže Danijela.

Svaki peti stanovnik Hrvatske ne zna što će za predstojeće blagdane staviti na svoj stol, samo u Baranji siromašno je 250 obitelji.

Đuro se vratio iz inozemstva i na korištenje dobio općinski stan. Nedostaju mu osnovni uvjeti.

"Nemam vode, ne mogu se okupati, nemam se gdje okupati. Ne mogu dijete od devet mjeseci tu dovesti“, kaže Đuro Musulin iz Bolmana.

Pet prijateljica iz različitih dijelova Baranje udružilo se i pokrenulo humanitarnu akciju.

"Dobile smo ideju da bi bilo lijepo kako nam ide Božić, božićni blagdani, zašto bi samo naša djeca i mi uživali u svemu tome“, govori Violeta Kovač, sudionica humanitarne akcije.

Počele su poznanike pitati za stvari. Zamolile su za kilogram brašna ili litru ulja, no počelo je stizati puno više. Umjesto planiranih 20, pomoć su prikupile za 40 obitelji.

"Želim napomenuti jednu gospođu koja radi u trgovini, ona se odrekla svoje božićnice od 600 kuna i kupila je sve namirnice za potrebite ljude“, istaknula je Jasminka Šipoš, jedna od organizatorica.

Pred njima je još cijeli tjedan, a pomoć stiže i iz Zagreba, Splita. Mala akcija lokalnih prijateljica prerasta u veliko dobro djelo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene