Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kao da potres nije dovoljan

Zagrepčani bijesni jer im prijeti novi trošak, reagirali iz Plinare: "Nemamo nikakve veze s tipovima bojlera koji će se ugrađivati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani se putem Facebooka žale da ih dimnjačari upozoravaju da će im Gradska Plinara Zagreb uskoro isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere. Jasminki Pirš Petraković plin su isključili jučer ujutro bez upozorenja. Svoje iskustvo ispričala nam je i Simona Dimitrov Palatinus.

Jasminka Pirš Petraković i njezina obitelj žive u Haulikovoj ulici u Zagrebu. Jučer su im bez najave isključili plin.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno"

"Došli su u osam sati ujutro. Rekli su da imaju naredbu da u svim zgradama koje imaju žutu i crvenu oznaku moraju isključiti plin. No, naša zgrada te je oznake dobila zbog oštećenja stubišta, a ne zbog dimnjaka i statičar nam je ranije rekao da je dimnjak u redu. Inicijalna procjena statičara je bila da je dimnjak u redu", ispričala nam je Jasminka.

Ogorčena na situaciju, zvala je Gradsku Plinaru Zagreb i oni su joj rekli kako su takvu naredbu dobili od Grada Zagreba i ukoliko žele ponovno uključenje plina da moraju dobiti atest od dimnjačara i dozvolu od statičara.

Čula je, kaže, da dozvolu od dimnjačara neće moći dobiti dok ne ugrade kondenzacijski bojler, a ta ih investicija može koštati i do 20.000 kuna. No, stvar je i u tome što nemaju gdje kupiti takav bojler jer je cijela zemlja u izolaciji i pod mjerama zbog koronavirusa.

"Zgrade nemaju iste razloge za oznake, a prema svima se ponašaju jednako i isključuju plin. Nemamo toplu vodu, nemamo grijanje. Mi sada niti ne možemo kupiti bojler i uključiti plin, jer ništa ne radi. Gdje ćemo to kupiti? Tko će nam to ugraditi?", pita se Jasminka.

"Grad iskorištava ovu situaciju, ljudi jedva imaju gdje stanovati, a kamoli da investiraju još 20.000 kuna.

Ovo je lopovluk. Stvari se rješavaju dekretom, to je bezobrazno, dovode ljude u nerješivu situaciju. U situaciji korone mi ne možemo ostati doma. Razmišljamo da odemo na more, a možda ćemo tako proširiti koronu", ogorčeno kaže.

Upozorenje dimnjačara o isključenju plina

Simona živi u Žerjavićevoj ulici u Zagrebu i jedna je od brojnih čija je zgrada stradala u nedavnom potresu. Na svu sreću, zgrada ipak nije pretrpila tolika oštećenja i njezina obitelj dobila je dozvolu za boravak u stanu.

No nakon pretrpljenog šoka od potresa, uslijedio je novi šok. Naime, jučer im je došao dimnjačar koji ih je upozorio da im neće moći dati atest za dimnjak i kako će im nakon toga Gradska plinara Zagreb isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere.

Kaže kako se čula sa mnogima iz užeg i šireg centra Zagreba i svi imaju istu priču. Prvo dolazi dimnjačar koji upozorava da ne može izdati pisanu potvrdu o ispravnosti ukoliko stanar nema kondenzacijski bojler, a onda dolaze iz Plinare i zatvaraju plin bez obzira na stanje dimnjaka.

Ispričala nam je kako je njena zgrada pregledana te kako im je rečeno da su svi dimnjaci u redu, no ipak ih je dimnjačar jučer upozorio da više ne smiju davati ateste ukoliko nemaju kondenzacijski dimnjak, odnosno kondenzacijski bojler.

"Gdje ćemo u ovoj situaciji kupiti bojler i tko će nam ga sad ugraditi?"

"Ovo zapravo znači da će nam isključiti plin. Prisiljavaju nas da nakon šoka od potresa, još uložimo po stanu svaki otprilike 20.000 kuna za kupnju kondenzacijskog bojlera. A u konačnici gdje da ga kupimo i tko će nam to napraviti? Ako se to doista dogodi što ćemo onda?", pita se Simona.

Napominje kako se, po mnogim pričama koje čuje sve svodi na isto. "Dobar ili loš dimnjak, dobre ili loše instalacije, plinara zatvara plin, a atest se može dobiti samo ako se ima kondenzacijski bojler - dakle, vrlo nehumana i nerazumna prisila u ovom trenutku", napominje.

Svjesna je kaže, da će stanari kad tad morati ugraditi kondenzacijske bojlere, ali ističe, kako se to, prema njezinim saznanjima mora učiniti ako nešto nije u redu s dimnjakom ili sa instalacijama. 

Sumnjivo joj je i što ništa nisu dobili napismeno, već samo upozorenje i najavu od dimnjačara. 

Reakcija Gradske plinare Zagreb

Iz zagrebačke Plinare reagirali su nakon objave teksta tvrdeći da se čitatelji dovode u zabludu  da GPZ isključuje potrošačima plin jer nemaju kondenzacijske bojlere, odnosno uvjetuje građanima da ih ugrade te tjera građane na dodatni trošak. 

"GPZ, kao distributer plina kojemu je u cilju imati što više potrošača, ne određuje kakve će bojlere potrošači koristiti, već brine za sigurnu distribuciju plina, odnosno da život građana koji koriste plin nije u opasnosti.
GPZ ne isključuje plin u objektima s određenom bojom naljepnice, već sukladno bazi Civilne zaštite grada Zagreba koja sadrži opisne primjedbe vrste oštećenja zgrade, obilazi statički ugrožene objekte i objekte s oštećenjima dimnjaka kako bi zatvaranjem plina prevenirao životnu ugrozu stanara u objektu dok ne ispune tehničke preduvjete za sigurnu upotrebu plina.

Redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objevljena je na web stranici GPZ-a te kao preduvjete za ispitivanje instalacije i puštanje plina obuhvaća nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka. Riječ je o dokumentima koje potpisuju ovlaštene stručne osobe: ovlašteni građevinski stručnjaci procjenjuju statiku objekta, a dimnjačari dimnjake. Mišljenja osoba koje nisu ovlaštena za pojedini uvjet, razumljivo je, nije moguće uvažiti.

Upravo imajući u vidu situaciju u kojoj se građani nalaze – prvenstveno u središtu Zagreba – za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin. Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima.

Navedene procedure nisu nametnute GPZ-u već se provode sukladno strukovnim tehničkim pravilima koja osiguravaju sigurnu upotrebu plina.

Vezano za kondenzacijske bojlere, GPZ nema nikakve veze s tipovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju i koji će se ugrađivati!", stoji u reakciji GPZ.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene