Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna runda gorčine

POREZNE PROMJENE Idu li ugostitelji u štrajk?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 5 do 6 tisuća mahom sezonskih radnika moglo bi ostati bez posla iduće godine. Reakcija je to vlasnika restorana i kafića na porast stope PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Osim smanjenja broja radnih mjesta, izgledno je i poskupljenje usluga.

U Nevenovom kafiću od Nove godine mogle bi uslijediti promjene. Najprije na cijenama. ''Cijene će zasigurno ići neki postotak gore, neće to biti neko veliko povećanje, a ugostitelji su primorani na takav zakon'', kaže Neven Kožul, vlasnik kafića. A prema zakonu, PDV će u ugostiteljstvu porasti na 25%.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Hoćemo li ih uvoziti? Trebamo radnike: Ovo je 5 trenutno najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

I to će se odraziti na smanjenje radnih mjesta, kaže zadarski ugostitelj, ujedno i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore. Na udaru bi mogli većinom biti sezonci.

''U cijeloj Hrvatskoj, to je negdje do 5-6 tisuća ljudi, sad vidite koliko je to. To je preko milijardu eura manje ulaganje'', rekao je Stipe Knežević, potpredsjednik HOK-a.

Pa je iz ugostiteljskih redova upućen poziv na ostavku ministru turizma. ''Ja ne nudim ostavku, ja nudim bolji i kvalitetniji rad za hotelsku industriju, ugostitelje i sve, i dalje ću s njima razgovarati'', kazao je Gari Cappelli, ministar turizma.

Situaciju smiruje premijer Andrej Plenković. ''Trebamo gledati cjelinu zakonskih prijedloga i čitav niz snižavanja stopa za input prava ugostitelja, od smanjenja poreza na dobit, poreza na dohodak'', rekao je premijer.

Razliku će ipak osjetiti kupci. Za kavu bi, umjesto prosječnih 10, mogli davati kunu više. Sve sluti na još jednu rundu gorčine.

Ugostitelji pozivaju kolege na štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Oko 200 ugostitelja iz Zadra, Šibenka, Splita i Dubrovnika okupilo se u Lozovcu. Pojedini ugostitelji jasno su izrazili stav da ministar turizma treba dati ostavku, a zajednički stav koordinaacije hrvatskih ugostitelja trebalo bi biti doneseno tek idući tjedan. Ugostitelji kažu da ih je sve skupa jako iznenadilo, da se dogodilo preko noći, da im ugrožava poslovanje, a upitna je, kažu i strategija turizma do 2020. Bilo je i poziva kolegama da se uključe u štrajk na razini cijele Hrvatske, no hoće li se on i dogoditi bit će poznatije nakon ponedjeljka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene