Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gesta Predsjednice

Dnevnik Nove TV istražuje: Koliki sigurnosni rizik predstavlja otvaranje Vile Prekrižje građanima za advent?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je jučer Nova TV ekskluzivno objavila, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu zagrebačkog adventa otvara vrata Vile Prekrižje.

Božićna priča na Pantovčaku kreće drugog prosinca. Građanima će biti organiziran prijevoz. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je i koliki je to sigurnosni izazov.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Advent u vili Prekrižje (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica domaćica Ukrašavanje je trajalo dva mjeseca: Pogledajte kako će izgledati Advent u Vili Prekrižje

Vila prekrižje otvorit će vrata građanima. Ta drvena ljepotica sa slamnatim krovom osvanut će u božićnom tradicionalnom ruhu. "Ovo je uistinu veliki projekt koji zajedno s Gradom Zagrebom i Uredom predsjednice radimo za ovogodišnje izdanje Adventa u Zagrebu. Uistinu smo radosni da smo dio projekta i u Vili prekrižje", ističe Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Vila se inače koristi za službena primanja i sastanke. Tako se tu nebrojeno puta sastao državni vrh. Organiziraju se svečani ručkovi i večere. U podrumu je vinoteka, a na katu apartmani i saloni. U njoj prevladava rustikalni namještaj od punog drveta.

"Ideja ovog lijepog adventa u Vili Prekrižje jest da se pokaže naš tradicijski Božić. Detalje još ne bih otkrivala, ali bit će uistinu predivno", kaže Bienenfeld.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić bio je u osiguranju prvog hrvatskog predsjednika. Jako dobro poznaje kompleks Predsjedničinog ureda u sklopu kojeg je i Vila Prekrižje. Za sigurnosni sustav, smatra, bit će to poprilično velik izazov. Grupe građana, kaže, morat će biti organizirane, s vodičima. Pri ulasku prolazit će kontrolu.

"To podrazumijeva i protočni rendgen i metal detektorska vrata, znači neki body check koji će se morati napraviti u svim nekim prostorima koji se štite", kaže Laušić.

Dosadašnjih godina u mandatima predsjednika Josipovića i Mesića građani su obilazili glavnu zgradu - Vilu Zagorje. Dolazili su na tradicionalnu kavu. Aktualna predsjednica brzo je odustala od tog običaja. Ona se s građanima druži na terenu. Izmješta ured po cijeloj Hrvatskoj.

No ove će godine prvi put sudjelovati u zagrebačkom adventu. Božićna priča u Vili Prekrižje počet će drugog prosinca, kada službeno i počinje Advent u Zagrebu. "Pozivamo sve koji će petkom i subotom boraviti u Zagrebu da dođu i vide lijepu vilu, pogotovo u 12. mjesecu kada će ona zabljesnuti našim poznatim zagrebačkim božićnim sjajem", kaže Bienenfeld.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene